Nils 41:a i JVM

Publicerad 26 september, 2013 av Axel Smith

wjcc2013phoca_thumb_l_img_4203I sista ronden spelade Nils Grandelius 1.c4, liksom i sitt senaste vinstparti. Det blev en fianchettokungsindier där vit på lång sikt har strukturell fördel men först behöver undvika diverse svarta trix. Nils lyckades konsolidera sin ställning, avancerade därefter med f-bonden och fick en bra ställning. Roberto Castro Carneiro Vitor (Brasilien) satsade på ett angrepp, men Nils hade tillräckligt med resurser för att försvara sig. När röran rett upp sig stod han överlägset och gjorde inte något misstag denna gång.

Nils, är schack fortfarande det roligaste som finns?
Alltså, jag tycker jag fortfarande att schack är ungefär lika roligt som jag alltid har tyckt, men så långt vill jag inte dra det. Man gör bra och dåliga tävlingar. Det viktiga är att man lyckas dra rätt slutsatser när man arbetar med dom dåliga turneringarna.
Vad kan du lära av Junior-VM?
Jag börjar inte dra några slutsatser förrän om ett par dagar. Måste ta lite semester först.
Var det skönt att spela ett bra parti idag?
Haha, bra parti! Jag lyckades försämra min ställning mindre än vad min motståndare försämrade sin. Kanske menar du att jag stod bra hela tiden, men jag spelade definitivt inte bra. Han fick mycket mer chanser än vad han borde ha fått. När det blev taktik missade jag allting, men det verkade vara vinst ändå.

Till hösten kommer Nils framförallt att spela i olika lagtävlingar: han är medlem i klubbar i Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och Island. Nästa stora tävling blir lag-EM i Polen, som börjar den 7:e november, samtidigt som VM-matchen mellan Carlsen och Anand.
Världsmästare blev Yu Yangyi (Kina) i öppen klass på 11 poäng och Aleksandra Goryachkina (Ryssland) i damklassen på 10½ poäng. Och ja, Nils blev bästa nordbo. Hans partier kommer att läggas ut i partivisaren så fort det publicerats på arrangörens hemsida.
Axel Smith

Turneringshemsida (foto) / slutställning