Strålande svenskdag i Sigeman

Publicerad 26 maj, 2013 av Axel Smith

nilsTikkanen-Rapport 1-0: I rond 4 flyttade Rapport h-bonden i tredje draget, i rond 5 redan i det andra (1.c4 e5 2.g3 h5).
– Han hade inte återhämtat sig, säger Tikkanen. Det är helt oseriöst. Jag är ganska nöjd med mitt spel. Det känns som att jag utnyttjade hans svaghet.
En nätt liten kombination avlägsnade h-bonden i det 17:e draget, och efter ytterligare en gick vits h-bonde i dam.
Hector-Sokolov ½-½: Hector fick en isolerad d-bonde men tillräckligt välplacerade pjäser för att det inte skulle innebära något problem. När Sokolov tog bonden likviderades ställningen till ett symmetriskt slutspel. Jonny var nog nöjd över remin, efter att han tidigare visat upp tröttshetstecken när partierna gått in i den fjärde timmen.
Grandelius-Berg 1-0: Efter en lugn öppning hjälptes spelarna åt att komplicera ställningen. När krutröken skingrats satt Grandelius kvar med en start vitfältare medan Bergs svartfältare inte hade några meningsfulla uppgifter. Efter kvalitetsvinsten såg det enkelt ut.
– Plötsligt blev det ett race som jag inte kunde undvika, säger Grandelius. Men det var ju troligt att jag skulle komma först eftersom jag hade tornet.
Så blev det också. Grandelius promoverade två nya damer, Berg endast en.
Short-van Wely 1-0: I en pseudo-Keresattack spelade Short till synes på ett primitivt angrepp, men det var tillräckligt för att vinna.

I partivisaren finns dagens partier okommenterade, samt en rättelse till Tikkanen-van Wely från rond 3.
Short och Sokolov delar ledningen på 3½/5, före Grandelius och van Wely på 3. I rond sex står toppmötet Sokolov-Short på programmet. Fullständig tabell finns på Chess-Results.
Livesändning måndag 14.00. Missa inte heller livestreamingen från kommentatorsrummet. Foto: Calle Erlandsson.
Axel Smith