Sigemanturneringen startar idag

Publicerad 22 maj, 2013 av Axel Smith

Rapport-Grandelius1Holländaren Loek van Wely är högst rankad och engelsmannen Nigel Short är mest meriterad. Ändå ser många ungraren Richard Rapport som favorit i den 21:a upplagan av Sigemanturneringen. Som 13-åring tränade han 8-10 timmar per dag och skötte skolarbetet hemifrån. Liknelsen med hans landsmaninnor, de tre Polgarsystrarna, är oundviklig.
Idag är Rapport 16 år och en stark stormästare som de senaste månaderna vunnit flera turneringar. Han har samtidigt båda fötterna på jorden och gav ett ödmjukt intryck efter partiet mot Nils Grandelius i JVM i fjol (se bilden).
Vid invigningen i Rådhushallen fick deltagarna pennor från sponsorn Sandvik. De innehöll var sitt startnummer, vilket gav följande möten i rond 1: van Wely – Rapport, Ivan Sokolov – Emanuel Berg, Hans Tikkanen – Nils Grandelius och Jonny Hector – Nigel Short.
Turneringshemsidan innehåller läsvärda spelarporträtt.
Rondstart 14.00 på Hipp i Malmö med livesändning. Kommentatorsrummet med Ulf Andersson och Stellan Brynell är väl värt ett besök, och kanske kan vi hoppas att arrangören livestreamar därifrån.
Axel Smith