Sigeman: Berg svensk vinnare

Publicerad 25 maj, 2013 av Axel Smith

Sokolov-Rapport ½-½: I en Benoni visade Rapport fin känsla genom att offra en bonde för svartfältslöparen. Till sist återställde den det materiella läget med remi som följd. Rapport delar ledningen, men har redan avverkat de tre tuffaste motståndarna.
Tikkanen-van Wely 0-1: Tikkanen fick in en fin förberedelse, men förbrukade allt för mycket tid. I det 23:e draget gav opositionellt ifrån sigBerg d-linjen för att omedelbart därefter passivisera alla sina pjäser. Det såg synnerligen märkligt ut, men jag skulle tro att det hela berodde på en felberäkning han upptäckte ett drag för sent – se partivisaren.
Short-Grandelius 1-0: I Sicilianskt på förhand offrade Grandelius en löpare på en av Shorts springare men fick bra kompensation med terräng i centrum. När Short bröt i centrum skulle han ha bytt sina två torn mot Shorts dam, men avstod. Han kunde också ha bytt ner till ett lite sämre slutspel, men spelade sin vana trogen aktivt. När han inte tog chansen att byta bort löparparet blev han hårt straffad.
Hector-Berg 0-1: Hector undvek dragupprepning i en ställning där hans dam höll kvar Bergs kung i mitten. Nio drag senare var Hectors dam fångad i ett av hörnen, vaktad av bland annat svarts kung! Damen fick ingen nåd.
Partisegmenten som omnämns finns kommenterade i partivisaren.
Ledningen delas av Sokolov, van Wely och Rapport. Svenskarna ligger på plats 5-8 och har så långt huvudsakligen tagit poäng mot varandra. Lördag är det inte något svenskmöte – blir det någon poäng? Livesändning lördag 14.00. Missa inte heller livestreamingen från kommentatorsrummet. Ulf Andersson och Stellan Brynell spelar simultan på Malmö Central 09.45. Foto: Calle Erlandsson.
Axel Smith