Sigeman: Tredelad ledning

Publicerad 24 maj, 2013 av Axel Smith

Rapport1Mot 1.e4 varierar Jonny Hector mellan flera udda spanska varianter, varav en del inte ens hade existerat utan honom. Mot Nils Grandelius överraskade han med Siestavarianten, undvek på så vis förberedelser och kom fint ut med en god springare mot en mindre bra löpare.  Dessutom gillar Hector att hoppa runt med springaren. Kanske lite väl mycket – i slutspelet tjugo drag senare hade den blivit utmattad och hölls i strama tyglar av Grandelius svartfältslöpare.
I ställningar med en ensam löpare ska man normalt tänka sig för tre gånger innan man byter bort de andra pjäserna. Men plötsligt erbjöd Grandelius dambyte, och Hector avböjde! Jag förstår ingenting och kan fortfarande inte se hur vitfältsblockaden hade kunnat brytas ner. Därefter vann Grandelius enkelt. Scenförändringen kan beskådas i partivisaren.
Richard Rapport visade att i ett slutspel med tunga pjäser är en extra bonde framför kungen viktigare än en bondemajoritet på damflygeln. Han satte matt på Nigel Short.
I både Loek van Wely – Ivan Sokolov och Emanuel Berg – Hans Tikkanen var det svartspelarna som pressade för vinst, men för båda rann fördelen till sist ut i sanden.
Grandelius-Hector 1-0
Rapport-Short 1-0
van Wely-Sokolov ½-½
Berg-Tikkanen ½-½
Ledningen delas nu mellan Rapport, Sokolov och Grandelius. De två förstnämnda möts imorgon, med Sokolov som vit. Livesändning fredag 14.00. Missa inte heller livestreamingen från kommentatorsrummet. Foto: Calle Erlandsson
Axel Smith