Sigeman: Sokolov ensam vinnare i rond 1

Publicerad 22 maj, 2013 av Axel Smith

SokolovLundamötet mellan Hans Tikkanen och Nils Grandelius slutade med delad pott.
– Jag hoppades att det skulle vara svårare för Nils att hitta alla dragen, sa Tikkanen efter partiet, som han förberett hela vägen till slutet efter 25 drag. Detta trots att Grandelius femte drag var en nyhet!
– Vad skönt att se att varianten håller, svarade Grandelius. Han hade svettats lite på vägen – det kändes inte optimalt att bland annat ha analyserat varianten med sin motståndare.
Jonny Hector kom tidigt på defensiven Nigel Short och nådde ett slutspel som sannolikt är förlorat. Han kämpade på och i slutändan lyckades han trolla fram en fribonde som räddade remi.
Toppmötet mellan Loek van Wely och Richard Rapport var spännande, och båda verkade spela på vinst. Till sist återstod endast torn mot löpare, och på den nivån spelar det inte någon roll vem som har vilken pjäs. Remi.
Ivan Sokolov vann Sigemanturneringen 1995 och ryckte åt sig en tidig ledning efter att ha besegrat Emanuel Berg i ett kungsindiskt parti. Bergs löpare stod passivt på g7 från det tredje draget, och det blev inte bättre när han lyckades flytta den 43 drag senare.
Tikkanen-Grandelius ½-½
Hector-Short ½-½
Sokolov-Berg 1-0
van Wely-Rapport ½-½

Livesändning torsdag 14.00. Foto: Calle Erlandsson
Axel Smith