Individuella EM

Publicerad 5 maj, 2013 av Axel Smith

Googlar man på EM i schack är en av de första träffarna ett program från Sveriges Radio. Glenn Strömberg ropar exalterat att Veselin Topalov borde gå in med kungen i centrum. Satiren anspelar naturligtvis på den främmande tanken att schack skulle kunna vara en publiksport.
   I själva verket kommer livesändningen på EM att följas flitigt; eftersom turneringen är öppen har varje land sina egna favoriter. Från Sverige deltar Nils Grandelius och Thomas Ernst. De är rankade strax utanför topp 100 respektive 200. Konkurrensen i toppen är nämligen stenhård: det vimlar av 2700-spelare som kommer att kämpa om de 23 åtråvärda platserna till World Cup i Tromsø i augusti.
   De senaste fyra åren har ryssar vunnit guld, och det är ingen högoddsare ifall det skulle ske även i år. Jag håller fjärderankade Ian Nepomniachtchi som favorit. Han bör ha fått goda erfarenheterna av att vara sekundant åt Magnus Carlsen, och får förmodligen lov att använda en del av förberedelserna de gjorde inför kandidatturneringen.
Följ livesändningen från klockan 15.00.
Axel Smith