Grandelius, Short och Rapport delade segern

Publicerad 28 maj, 2013 av Axel Smith

Grandelius_3166Nils Grandelius har mött Ivan Sokolov två gånger tidigare och vunnit bägge partierna. Idag satsade han hårt och offrade en bonde för långsiktig kompensation. Sokolov försvarade bonden lite väl envist, och ett tiotal drag senare var hans pjäser ihopbuntade på sjunde och åttonde raden. Grandelius höll sig kall i tidsnöden och avgjorde partiet.
– Nästa gång borde Sokolov spela lite försiktigare, sa han efteråt.
Hans Tikkanen höll remi som svart mot Nigel Short i avbytesfranskt med rockad åt olika håll. Det var inget svårt beslut att ta remi:
– Jag kände att jag inte kunde spela vidare för Nils skull.
Remin innebar att Grandelius och Short delade segern. Frågan var om Richard Rapport och Loek van Wely också skulle komma ikapp.
Rapport spelade klassiskt Sicilianskt mot Jonny Hector och offrade även han en bonde för långsiktig kompensation. Hector var svag på de svarta fälten kring kungen, hade en usel löpare och ett torn som stod offiside. Det var svårt att se hur han skulle överleva och det gjorde han inte heller.
van Wely överraskade i öppningen och fick Emanuel Berg att förbruka mängder med tid. Efter mindre än tjugo drag hade han endast ett par minuter kvar och därefter förlorade han en bonde. Det såg dåligt ut, men i det allra sista draget före tidskontrollen gjorde van Wely fel och tappade bonden. I tornslutspelet som uppkom tog Berg rätt beslut – han offrade en annan bonde och försvarade sig aktivt. Till sist återstod bara kungarna.

Efter ronden visade Grandelius partiet mot Sokolov, och jag har återgett hans kommentarer i stora drag i partivisaren nedan. Där finns också samtliga partier från turneringen.
En intervju med Grandelius finns på www.nilsgrandelius.se. Foto: Calle Erlandsson.

Dagens resultat: Grandelius-Sokolov 1-0, Short-Tikkanen ½-½, Berg-van Wely ½-½, Hector-Rapport 0-1

Slutställning (fullständig tabell på  Chess-Results)
1-3. Rapport, Short och Grandelius 4½/7
4-5. Sokolov och van Wely 4/7
6. Tikkanen 3½/7
7. Berg 2/7
8. Hector 1/7
Axel Smith