Pia Cramling inför Norway Chess: ”Gillar att vara underdog”

Publicerad 27 maj, 2024 av Ingemar Falk

Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

Det är en riktig utmaning som väntar Pia Cramling i Norway Chess i Stavanger 27 maj–7 juni.

Svenska schackstjärnan möter fyra spelare som var med i Kandidatturneringen i Toronto i april – och så världsmästarinnan själv: Ju Wenjun.

Pia Cramling väljer att hålla en låg profil inför storturneringen.

– Jag är lägst rankad och mycket äldre än de andra spelarna, en klar underdog i det här fina sällskapet. Egentligen har jag ingen press alls på mig och det är skönt. Jag har inte så mycket att förlora men mycket att vinna om jag kan prestera bättre än vad mitt elotal visar.

Men hon slår också fast:

– Samtidigt är det svårt att inte sätta press på sig själv när jag fått chansen att spela i den finaste tävlingen man kan tänka sig. Jag gillar att vara underdog men trivs bättre när jag är en bland många andra och det finns många andra partier att titta på. Här är vi sex spelare och bara tre partier spelas varje rond. Det blir inte lätt att gömma sig.

Läs hela intervjun i Tidskrift för Schack.

17.00: Följ Pia Cramling i live-TV