Inna Agrest hoppas på nystart för svenskt damschack

Publicerad 11 november, 2021 av Ingemar Falk

Inna Agrest. Foto: europeanchessclubcup2021.com.mk

Sverigetvåan Inna Agrest startar på fredagen ännu ett internationellt lagmästerskap när lag-EM startar i Slovenien. Hon har samlat på sig mycket värdefull rutin sedan starten 2008, men påpekar också att det med åren blivit allt svårare att få ihop ett blågult damlag.

– Tyvärr är det så. När jag kom med i landslaget behövdes det 2200 i rating – nu har ribban sänkts till 1800-1900. Det behöver göras en riktad satsning från förbundet för att bredda underlaget spelare som aspirerar om en plats i svenska damlandslaget.

Hon ser också gärna ökade resurser för redan etablerade landslagsspelare.

– Om vi önskar mer framskjutna placeringar i lagmästerskap behövs konkreta ekonomiska satsningar och en långsiktig plan. Det är inte tillräckligt att bara samla individuella spelare när det är dags för ett mästerskap utan det krävs kontinuerligt arbete, dels för de som redan är där, dels för de som vill ta en plats i landslaget. Flera länder har till exempel en ”gruppmodell”, där spelare delas in i olika grupper utifrån spelstyrka i början av året och varje grupp har sitt program som man arbetar med.  Det är lätt hänt att man tappar motivationen att fortsätta spela schack om det gått dåligt i ett landslagsuppdrag och ingen fortsättning finns.

Inna Agrest förstår att det inte går att komma runt att det behövs en pengasäck.

– Men den behöver inte alls vara stor! Bara man börjar någonstans.

Tar fram ett exempel

Inna Agrest. Foto: europeanchessclubcup2021.com.mk

Inna Agrest tar damschacket i Österrike som exempel.

– Där startade damsatsningen med bara några tusenlappar, sedan har allt vuxit successivt – och nu finns det en stab som jobbar med damspelarna. Allt går – och man ska inte underskatta möjligheten att få sponsorer till en riktad damsatsning. Man kan börja att kolla med cheferna på sin egen arbetsplats. Intresset finns, det har jag själv märkt.

I inledningen av Österrikes damsatsning anordnades turneringar med möjlighet att umgås även socialt. Och därför gillar också Inna Agrest Sveriges Schackförbunds Damweekend i december.

– Ett jättebra initiativ där alla kan få en helg ihop och träffas. Det är ett fint sätt att få både nya spelare och locka inaktiva spelare tillbaka till brädet. Dam-SM är också bra att det anordnas. Det behövs tävlingar för att få tillbaka spelare och locka till sig nya.

Inför 2022 hoppas Inna Agrest få veta mer om eventuellt fler riktade damsatsningar hos SSF. En nystart helt enkelt.

– Det skulle behövas. Jag märker att allt fler länder gör aktiva satsningar, allt från dambord i seriesystemet (ingen som säger att det behöver vara ett ”specifik” dambord) till anställning av professionella tränare. Tyskland till exempel har ett träningsläger nu före lag-EM. Sverige behöver en plan för vad man vill med damschacket. Det är naturligtvis viktigt att få in nya spelare men inte heller glömma bort de som redan finns, för de spelarna har redan hittat en anledning till att de gillar schack! säger Inna Agrest och fortsätter:

”Viljan att förändra”

– Ett bra sätt är att involvera svenska spelare i de evenemang som genomförs, till exempel i roller som kommentatorer, domare, ledare, medarrangörer. Även om de i början inte har mycket erfarenhet så kanske man lyckas fånga upp någon som är på väg ut men som i stället hittar något annat inom schacket som man fastnar för.
– Den ekonomiska biten är naturligtvis viktigt, men det finns mycket man kan göra med begränsade resurser, det handlar mer om viljan att förändra, förmågan att ta risker och intresset att pröva något nytt.  

Sverige är rankat 21:a av de 31 lagen i Slovenien, och för Inna Agrests del är hon osäker på hur hon står sig form- och kapacitetsmässigt.

– Coronapandemin har förstås påverkat mycket. Det har inte blivit många långpartier under de senaste 18 månaderna. Och så är det svårt att veta hur de lägre rankade tjejerna håller för nivå. De kan ha utvecklats jättemycket under den här tiden, och att ratingen helt enkelt inte har hunnit med då i princip allt turneringsspel legat nere så länge.

 • Sveriges lag, damklassen:
  GM Pia Cramling, Wasa SK
  WIM Inna Agrest, Team Pelaro Alingsås
  WFM Jelena Andric, Wasa SK
  Margo Zaritovskaja, Västerås SK
  Anna Cramling, Wasa SK
Jelena Andric är en spelare som kommit tillbaka till landslagsspel efter många års frånvaro. I Slovenien är hon en av fem spelare i svenska truppen.

Startrankingen i lag-EM för damer

RankLagElosnitt
1Ryssland2538
2Georgien2446
3Polen2410
4Ukraina2400
5Azerbajdzjan2383
6Frankrike2383
7Tyskland2369
8Armenien2367
9Spanien2366
10Rumänien2334
11Ungern2333
12Serbien2304
13Italien2301
14Nederländerna2286
15Slovenien 12256
16Tjeckien2247
17Slovakien2243
18Grekland2235
19Israel2235
20Turkiet2207
21Sverige2199
22Schweiz2196
23Kroatien2179
24Slovenien 22148
25England2134
26Österrike2107
27Norge2084
28Litauen2065
29Island1991
30Belgien1985
31Nordmakedonien1984
Live, lag-EM damer Resultat, lag-EM damer