Stormästarsnabben är spelad

Publicerad 15 juli, 2024 av Leo Brodin

Från vänster till höger: Lars Karlsson, Pia Cramling, Ferdinand Hellers och Ulf Andersson. Foto: Privat

Lördag och söndag spelades Stockholm Summer Rapid Open, nio ronder med 20 minuter på klockan och tio sekunders tilläggstid. Tävlingen är organiserad av Stockholms Schacksällskap i Kungstornets lokal nära Odenplan. I startfältet fanns Lars Karlsson, Pia Cramling, Ferdinand Hellers och Ulf Andersson, fyra GM som har tävlat ihop.

De är alla glada åt återföreningen och Karlsson tänker tillbaka på Lag-EM i Debrecen i Ungern år 1992. De lyckades komma femma och förutom Thomas Ernst, också GM, så är laget återsamlat. Karlsson är glad att det är en tävling utan pokaler och som inte heller har några andra ovanliga priser.

– Det visar att det är genuint och att folk tycker om schack på riktigt, det handlar inte om pengar.

Topp fyra på resultatlistan håller sig obesegrade. Karlsson slutar på sju poäng med fem vinster och fyra remier, det gör också Hellers. Karlsson har dock något högre kvalitetspoäng. Trea blir FM Joar Ölund med fem remier och bättre kvalitetspoäng än IM Jung Min Seo och Cramling.

Andersson tappar bara en remi men spelar endast sex ronder. Ingen av fältets GM verkar dock bry sig så mycket om resultatet.

Hellers laddar redan om inför nästa helg då han ska till Paul Keres Memorial i Tallinn, och så mer schack i Riga veckan därefter. Ett aktivt schackliv.

Cramling tar tillfället i akt att prata med några av kvinnorna och tjejerna i lokalen. Hon fortsätter med sin insats för svenskt damschack.

Och självklart får den som frågar fotas tillsammans med GM-skaran. En mycket trevlig GM-skara.

Resultat och ställning