Nils Grandelius ankare i ett svenskt OS-lag med höga ambitioner

Publicerad 15 juli, 2024 av Ingemar Falk

Svenska laget i öppna klassen i schack-OS 2024: Nils Grandelius, Erik Blomqvist, Milton Pantzar, Martin Lokander och Tiger Hillarp. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigeettan Nils Grandelius drar på sig svenska landslagströjan igen när schack-OS i Budapest startar i september.

De rutinerade stormästarna Erik Blomqvist och Tiger Hillarp är också uttagna, liksom OS-debutanterna Milton Pantzar och Martin Lokander.

Den kvintetten utgör Sveriges lag i öppna klassen i OS. 10–22 september.

Den dubble svenske mästaren Vitalij Sivuk, SS 4 Springare, är inte med i laget.

– Vid laguttagningen tittar man inte bara på elotalet. En viktig faktor är att se hur lagsammansättningen fungerar bäst. Det lag som är uttaget nu till OS består av spelare som jag är övertygad om kommer att bli ett bra team, förklarar förbundskaptenen Peter Bergström.

Sverige gjorde ett starkt OS 2018 med en elfte plats. Målsättningen i detta OS är att kunna överträffa det resultatet.

– Topp 10 är något vi absolut kan sikta emot. Det gäller att vara med i starten och inte fastna i ”Schweizerhissen”, där vi förlorar mot ett högt rankat lag och sedan vinner mot ett betydligt sämre lag i följande rond. Man behöver slå till mot ett starkt lag för att bryta mönstret. Dessutom krävs det att vinna de tre sista ronderna, säger Peter Bergström.

Du hör själv – det är tuffa villkor för att kunna vara med och slåss i toppen i ett schack-OS.

Men Peter Bergström tror det kan vara nåbart och tänker tillbaka på lag-EM i fjol.

– Där mötte vi flera starka lag och stod emot väldigt bra. Mot Spanien blev det till och med seger. Kapaciteten finns där, absolut!

Förra schack-OS i Indien 2022 blev lite av mellanmjölk för det svenska laget. Slutplaceringen var i paritet med startrankingen, men Sverige kom liksom aldrig riktigt in i matchen.

– Vi hade oturen att vår starkaste spelare Nils Grandelius blev sjuk, och då blev det tufft för de övriga grabbarna att hålla emot när vi mötte starkare lag. Vi behöver mer stolpe in i inledningen av detta OS, och att Nils känner sig fit for fight hela vägen. Då kan det här sluta bra, säger Peter Bergström.

Bergström känner stor tilltro till laget.

– Nils ger Sverige en riktig spets, och Erik Blomqvist är stabil och har visat tidigare att han kan slå 2700-spelare. Erik är lugn och följsam när vi är ute på mästerskap. Det är tryggt att ha med honom, säger Peter Bergström och fortsätter:

– Sen har vi Tiger som har mycket rutin och vet hur ett OS fungerar. Han har visserligen tappat i elo, men det skedde under några olyckliga dagar i en turnering i Norge. I övrigt har han hållit sig på en bra nivå.

– Och så har vi två debutanter i Milton Pantzar och Martin Lokander som stadigt hållit sig kring 2470-2480 i elo. Nu har båda sin chans att överträffa sig själva mot starkt motstånd. Det vore riktigt kul att få se dem överraska. Båda blir spännande att följa, slutar Peter Bergström.

Sveriges OS-lag i öppna klassen

  • GM Nils Grandelius, Premium chess club (elo 2659)
  • GM Erik Blomqvist, SK Rockaden (2515)
  • IM Milton Pantzar, Lunds ASK (2480)
  • IM Martin Lokander, Stockholms Schacksällskap (2474)
  • GM Tiger Hillarp, Växjö SK (2455)
Läs mer: Martin Lokander om OS-debuten De spelar i svenska damlaget