Frågor om Elo

1 september genomfördes det sista steget i övergången till Elo, och här följer några vanliga frågor. Sidan kommer att kompletteras med fler frågor, så hör gärna av dig till kansliet@schack.se om du undrar över något.

Jag har haft ett LASK-tal i tjugo år och nu ska det ersättas av ett Elotal som baseras på några enstaka tävlingar. Varför kan inte Elotalet grundas på mitt LASK-tal istället?
Elo är ett internationellt ratingsystem som hanteras av Fide, och ska vara jämförbart över hela världen. I Sverige är LASK och Elo någorlunda likvärdiga, men så är det inte nödvändigtvis med alla andra nationella ratingsystem.

Ingen i min klubb har Elotal, hur ska vi få det?
Eftersom reglerna för hur man får sitt första Elotal har ändrats går det mycket snabbare nu än för några år sedan att få en Elorating. Idag krävs fem partier mot Elorankade spelare och de flesta av dem som spelar regelbundet i exempelvis allsvenskan kommer snart att ha ett Elotal. Ett bra sätt att snabbt få många spelare Eloregistrerade är att Eloranka sina klubb- och distriktstävlingar, och mer information om hur det går till finns på här.

Vad händer om jag inte har någon Elorating? Placeras jag efter alla spelare med Elotal i Allsvenskan då?
Ja, från och med 1 september 2016 räknas spelare utan Elotal som orankade och på exempelvis den allsvenska spelarregistreringen placeras de efter alla spelare som har Elotal.
Observera att dessa spelare ändå kan spela i vilket allsvenskt lag som helst eftersom det alltid är tillåtet att plocka in spelare nerifrån på spelarregistreringen.
Precis som tidigare kan man dessutom använda sig av två stegsregeln, vilket innebär att den lägst rankade spelaren (även om denne är orankad) kan spela på bord 6, 7 eller 8.

Vad gäller för att få dispens till en högre klass i Schack-SM om  man är orankad?
Om man inte tillhör en klass inom SSF sedan tidigare kan man söka dispens för att delta i annan klass än Klass IV.

Vad gäller i tävlingar med ratingpriser, ratinghandikapp eller ratinggränser om man saknar Elotal?
För SSF:s tävlingar, exempelvis GP-sammanräkningen, gäller normalt att man måste ha ett Elotal för att kunna tävla om ratingpriser, eller delta i grupper med ratingbegränsing.
Andra arrangörer är dock fria att tillämpa vilka regler de vill.

Kommer man att kunna ha kvar LASK-talen om man vill?
Ja, det är självklart tillåtet att fortsätta att räkna LASK för den som önskar, men det är inget krav från SSF. Det kommer också att finnas möjlighet att fortsätta att föra in LASK-talen i medlemssystemet.