Axel Smith

Titel GM
Hemort Lund
Klubb Lunds ASK, Kristiansund SK, Greifswalder SV
Kontakt axel.smith@lask.se

“För min egen del var det först när jag tagit studenten som jag gjorde stora framsteg som schackspelare. Därför vet jag hur jag tränade, och kan lära ut dessa träningsmetoder till mina elever.

Våren 2011 flyttade jag till Kristiansund i Norge för att vara klubbens tränare, med ett 15-tal elever. I Kristiansund satte jag också svenskt rekord i blindschack (15 partier, 11½-3½). Nu har jag flyttat tillbaka till Lund, men har kvar en del norska elever som jag besöker regelbundet och tränar via Skype.

När jag blev uttagen i Sveriges OS-lag i Istanbul nådde jag en av målsättningarna med mitt eget spelande. Efter det har jag dragit ner på mina egna ambitioner. Istället har jag ägnat tiden bland annat till att skriva en bok om hur man tränar själv, som kommer ut senare i vår. I boken beskriver jag bl.a. hur man kartlägger, kategoriserar och drar lärdom av sina egna misstag. Det är också alltid det första jag gör med en ny elev.

Som spelare var öppningar min starka sida. Nu försöker jag istället hjälpa mina elever med deras repertoarer; jag var sekundant för Sverige vid JVM och UVM och är involverad i Dream Team Tromsø, det norska juniorlandslaget som ska få delta i OS på hemmaplan nästa sommar. Jag har också varit sekundant för Nils Grandelius vid ett flertal turneringar.”