Höst56an

Höst 56an är en ny tävling som spelas för första gången i år. Det är klassturneringen för er som deltagit i Schackfyran och vill fortsätta spela schack tillsammans i klassen! Höst56an är en online-tävling som spelas i december. Först spelar ni en kvalomgång, och de bästa klasserna går vidare till riksfinalen senare i december!

Var ni inte med på Schackfyran 2021 eller 2020? Då är det hög tid att hoppa på tåget nu och ge era elever en upplevelse de sent kommer att glömma samtidigt som ni stärker klassamhörigheten.

Hur går det till?

Ni anmäler er genom anmälningsförandet som är beskrivet nedan. Ni kommer att möta andra klasser på en spelplattform som heter Lichess. Under en timme kommer ni att spela schack mot andra klasser. Höst56ans regler premierar hög andel av deltagande från klassen, men det spelar ingen roll om ni är många eller få i klassen – det viktigaste att komma ihåg är att alla är viktiga!

Det kommer att spelas tre deltävlingar, varifrån de bäst placerade lagen går vidare till Höst56ans riksfinal:

  • Deltävling 1: 1 december kl 09.50-11.20
  • Deltävling 2: 2 december kl 08.50-10.20
  • Deltävling 3: 3 december kl 09.50-11.20
  • Höst56ans riksfinal: 14 december kl 09.50-11.20

Hur anmäler vi oss?

Ni anmäler er genom att skicka en klasslista i ett mail till schackfyran@schack.se där ni skriver att ni vill vara med i Höst56an, vilken skola och vilken klassbeteckning ni har, samt vilket datum ni vill spela. Ange också om ni har en skolschackklubb sedan tidigare.

Om ni har en skolschackklubb sedan tidigare går den bra att använda – då behöver bara de som inte är medlemmar i klubben gå med. Om ni har spelat online på Lichess så är ni nästan redan klara. För er som är helt nya så kommer vi skicka information om hur ni ska gå till väga.

Om ni inte har en skolschackklubb sedan tidigare behöver eleverna bli medlemmar i en till Sveriges Schackförbund ansluten förening. Det kan ni bli genom att skapa en skolschackklubb i er klass. Ni kommer att få instruktioner om detta av oss.

Eftersom turneringar på Lichess har en begränsning på antal deltagande lag så anmäler ni er efter först till kvarn-principen.

Vad händer när man anmält sig?

Ni kommer att få mer information om vad ni behöver göra när ni har anmält er.

Kostar det något?

Det kostar ingenting att vare sig skapa eller bli medlem i en skolschackklubb, och det kostar ingenting att vara med i Höst56an. Om ni bildar en ny klubb skickar vi dessutom ut 10 schackspel till er!

Frågor?

Ni är varmt välkomna att ta kontakt med oss på schackfyran@schack.se. Vi svarar på alla frågor – stora som små.

Varmt välkomna!

Med vänliga hälsningar,

Schackfyranteamet

Våren 2022 – Schack56an

Under 2022 kommer vi att lansera Schack56an på riksnivå. En tävling som är precis som Schackfyran men spelas för femmor och sexor. Det kommer som tidigare vara fysiska tävlingar, där finalen spelas samtidigt som Schackfyrans riksfinal i Uppsala. Höst56an är ett bra sätt att hålla hjärnorna i trim och fortsätta med schack!