Holst skrällde mot Agdestein – dubbelt svenskt i topp

Publicerad 8 augusti, 2018 av Sverrir Thór

Innan Magnus Carlsen blev schackets Mozart hette Norges största schackspelare Simen Agdestein. Stormästaren som även har spelat med norska landslaget i fotboll har också spelat en oerhört viktig roll i det norska schackundret, både som tränare till Carlsen men framförallt som ansvarig för schacksatsningen på det norska toppidrottsgymnasiet.

Jonny Hector möter klubbkamraten Conny Holst. Foto: Niklas Sidmar.
Jonny Hector möter klubbkamraten Conny Holst. Foto: Niklas Sidmar.

Han är en stor schackledare och i Veteran-EM i Drammen är Agdestein även storfavorit i 50+ klassen men i den femte ronden fick han möta en stor svensk schackledare som för dagen var också en bättre schackspelare, nämligen Conny Holst.

Det sägs ibland att när amatörer möter stormästare så är deras största misstag att de blir för försiktiga och spelar ur karaktär, så att säga. Holst var noga med att inte göra det misstaget utan spelade friskt och i tidsnöden gjorde Agdestein ett avgörande misstag. Partislutet finns att beskåda med kommentarer på Inte bara schack.

Holst seger mot Agdestein var givetvis en jätteknall i turneringen där allt annat än seger, och då helst med 9 poäng av nio, hade varit ett misslyckande för norrmannen. Den gode Conny var dock inte ende svensk som slog en titelspelare i 50+ klassen, det gjorde även Lars Blomström som vann över IM Sandor Biro från Rumänien. En fin prestation av Blomström och med fem ronder spelade är det dubbelt svenskt i topp i 50+ klassen. Vem skulle ha trott det inför turneringen? Imorgon möts de två dessutom, blir det det avgörande partiet i EM, tro?

I klassen 65+ kunde regerande Europamästaren IM Nils-Gustaf Renman inte besegra Sverigebekantingen FM Áskell Örn Kárason från Island. Vann gjorde däremot Gunnar Hedin som mötte tyske FM Ackermann och han är nu bäst av svenskarna i den äldre klassen. Hedin är på delad andra plats med en halva upp till ledande GM Leif Øgaard från Norge och en halva ner till Renman.

Turneringshemsidan