Svenskarna tappat fart i Marianske Lazne

Publicerad 29 november, 2016 av Sverrir Thór

De svenska deltagarna i senior-VM i Tjeckien har tappat farten mot slutet av turneringen och i den tionde och näst sista ronden bärgade man för andra dagen i rad 5½ poäng, av tolv möjliga. I klassen 50+ förlorade GM Ralf Åkesson sitt andra parti i rad och är nu definitivt avhängd i toppstriden. Åkesson har tagit 6 poäng på de tio ronderna och är därmed 2½ poäng bakom ledande IM Alexander Reprintsev, Ukraina. I samma klass spelar FM Rolf Bergström som idag gjorde sin tredje remi i rad, denna gång mot en tysk vid namn Christian Schatz. Denne Schatz blir för övrigt Åkessons motståndare i slutronden som spelas imorgon. Bergström har liksom Åkesson tagit 6 poäng på de tio ronderna.

I klassen 65+ har två svenskar nosar två svenskar på toppen men de har dock ingen chans att blanda sig i striden om medaljerna. Det är IM Nils-Gustav Renman och FM Nils-Åke Malmdin som båda spelade remi i tionde ronden. Malmdin gör utan tvekan sin bästa turnering på länge och har, med undantag för de två första ronderna, mött högre rankade spelare men har endast förlorat ett parti hittills, mot legendariske stormästaren Evgeny Sveshnikov. Han har tagit 7 poäng på de tionde ronderna och har en poäng upp till en ledande trojka som består av gamla storspelare som Vlastimil Jansa och trefaldige seniorvärldsmästaren Anatoly Vaisser samt israelen Boris Maryasin.

Även Renman har tagit 7 poäng och tätkänning men dock ingen chans att vinna då det finns spelare som kommer att få minst 8½ poäng.

Bland de övriga svenskarna i klassen 65+ har Magnus Wahlbom och Jan-Olov Lind gjort bäst ifrån sig. Båda har tagit 6 poäng.

Elfte och sista ronden spelas imorgon klockan 13.

Turneringshemsidan
Chess-Results
Livepartier