Kvällens föreläsning om Fide-president Folke Rogard

Publicerad 2 juli, 2024 av Leo Brodin

Under kvällen kommer de schackspelare som inte spelar monsterpartier till längre än 20.00 få chansen till en blandning av underhållning och allmänbildning i Fortnox Arena, samma lokal som SM spelas i. Henrik Malm Lindberg ska hålla i en nittio minuters föreläsning om FIDE:s svenske president Folke Rogard, som han också han också snart ska ge ut en bok om.

– Föreläsningen sätter fokus på hur Rogard hanterade frågor runt kalla kriget och kraftmätningen mellan öst och väst. Som president hamnade han i centrum och fick uppgiften att lösa allehanda svårigheter som uppstod runt olika tävlingar, inte minst OS och VM-kvalificeringarna. Storpolitiken tog sig in i det internationella schacket på de mest oanade sätt och mitt i allt detta skulle Rogard styra FIDE framåt. Hur han lyckades berodde på de kvaliteter han hade som ledare, men också hur han kunde nyttja sitt breda nätverk för schackets bästa.

Malm Lindberg har föreläst på allt från Rilton Cup till ett schackhistoriskt årsmöte i Belfort, Frankrike. Han är dock ovanligt entusiastisk inför dagens föreläsning.

– Detta ska bli lite extra kul då jag vet att boken finns i tryckprocessen och ska ut på marknaden inom drygt två månader.

Info om boken