Nestorklassen 75+ i SM-Blixten

Publicerad 21 juni, 2024 av Leo Brodin

Sven Olof Andersson. Foto: Lars OA Hedlund

Förra året prövades Nestorklassen i SM-blixten för klasspris, en klass för spelare 75 år och äldre. Den blev uppskattad och nu får den stanna. Bakom initiativet står Sven Olof Andersson, ordförande för Jämtland – Härjedalens Schackförbund sedan 1983 och en eldsjäl för veteranschack sedan början av tvåtusentalet.

82-åringen ser Nestorklassen som ett mycket positivt införande, och det är inte något nytt. Åldersklassen har funnits i både Veteran-SM i snabbschack och i lokala tävlingar som nyspelade Storsjödraget i Östersund. Klassen kan bli viktigare och viktigare.

– Pensionärsförbund uppmuntrar till aktiviteter som schack för äldre, och utvecklingen förefaller vara sådan att allt fler når hög seniorålder.

Och schack är inte ensamt om klasser i åldern.

– Riksidrottsförbundet har till exempel veteranklasser med femårsintervaller i tennis. I och för sig en fysisk aktivitet men varför inte tillämpa liknande synsätt på hela kroppen, alltså även hjärnbruk?

Han deltar själv i SM-Blixten men är inte överdrivet fokuserad på resultatet.

– Att jag pläderar för en anpassning till de äldre seniorererna är en fråga av principiell natur. Den kan även återkopplas till vad som dryftats i Sveriges Schackförbunds veterangrupp och vid sammankomster med minnesanteckningar i samband med internationella lagmästerskap.

Schack-SM 2024 börjar 28 juni och SM-Blixten spelas 4 juli.

Inbjudan till Schack-SM Anmälan Anmälda spelare