SM-blixten på torsdag

Publicerad 4 juli, 2023 av Axel Smith

På torsdag kl 19 spelas SM-blixten i Helsingborg Arena. Anmälan senast onsdag för ordinarie anmälningsavgift 250 kr. Anmälan och betalning på speldagen är möjligt fram till kl 17 för ytterligare 50 kr. Men helst inte – det försvårar för arrangören.
Ingen avprickning – spelare som betalat kan komma till spellokalen 15 minuter före start. 10 partier kommer att livesändas.

Högst rankad är Ferdinand Hellers, som värmer upp genom att hålla en föreläsning om de tre musketörerna Ståhlberg, Stoltz och Lundin onsdag kl 19 på Elite Marina Plaza. Fri entré. På bilden ses han spela snabbschack mot 2014 års svenska blixtmästare Harry Schüssler. (Foto: Lars OA Hedlund)

I startfältet hittas också flerfaldige SM-blixtvinnaren Christian Jepson, enfaldige vinnaren Axel Smith och 2021 års fyra Isak Storme.
– För den stora majoriteten tror jag att lust är nyckeln för att spela bra i blixt, säger Jepson. Tycker du det är kul, eller tycker om tävling blir det bra.
Kan man tappa rytm för sina vanliga SM-partier genom att spela blixt en kväll?
– Jag är övertygad om att du tappar rytm genom 13 ronder blixt mellan ronderna. Men vinsten av att göra något som får bort tankarna från huvudtävlingen ska inte underskattas! Är det värt det för just dig? Jämför ditt svar på förra frågan!

I år har tävlingen inte SM-status.

– Vi arbetar med att skapa en helg under höst/vinter med blixt-SM på fredagen och snabbschacks-SM på lördag och söndag. Det var spikat att ske på slottet i Uppsala före pandemin, men då föll planerna av naturliga skäl. Idén är intressant och vi tror att intresset kan vara stort. Mera information om detta kommer direkt efter semestern.