Lars Wålinder SM-blixt-vinnare

Publicerad 7 juli, 2023 av Axel Smith

– Jag är helt slut, sa en tidigare Blixt-SM-vinnare inför start. Så slut att det är löjligt. Jag fattar inte att jag kan vara så dum att jag anmälde mig till blixten.
190 spelare gjorde som honom och kom till start – rekord enligt arrangören. Ett par minuter efter att det sista partiet i de ordinarie grupperna avslutats var jättearrangemanget igång. Det förflöt enligt tidsplanen, tack vare och ett stort gäng funktionärer som samlade in resultat och tillåtelse att kolla lottningen i mobilen. Spelarna fick mycket beröm av domarna.

Det skedde naturligtvis en del tokigheter, som det alltid gör i blixt. Någon lät motståndaren gå i dam, slog teatraliskt ut med händerna och suckade, varefter motståndaren blev så perplex att tiden gick ut. En annan tyckte synd om sin motståndare som brutit högerarmen och satte patt i stället för matt. (Undertecknad tackade och tog emot.)

Redan i första ronden började skrällarna. Julia Östensson levde endast på inkrementet (2 sekunder per drag) under större delen av partiet, men lyckades ändå spela skjortan av Ferdinand Hellers. Enda felet var att välja remischackar i stället för vinst.
Därefter förde Christian Jepson och Ludvig Carlsson tävlingen i ett par ronder. I rond sju gick Lars Wålinder. Han avslutade med tre vinster och vann med en hel poängs marginal på 8,5/9.
Hur väntat var det?
– Inte alls. Jag har inte vunnit ett enda parti i Mästar-Elit, så första ronden i blixten blev första vinsten i Helsingborg.
Spelar ni mycket i Kristallen?
– Det har blivit en del på Bishop Arms.
Vad var nyckeln till segern?
– Peter Bergström som vann för några år sedan sa att nyckeln var att spela fort. Jag försökte göra det och gå på intuition.
– Det var viktigt att lyckas hålla mot Joar Ölund i rond 4. De övriga partierna var bra, kanske lite nerv i sista ronden. Extra kul att slå Ferdinand Hellers.

Resultat och livepartier.