Två ronder kvar – Jonny Hector i ensam ledning

Publicerad 9 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Jonny Hector under öppningsfasen av partiet mot Jung Min Seo . Foto: Lars OA Hedlund

Två ronder återstår nu av Sverigemästarklassen under Schack-SM. Största intresset fokuserades av naturliga skäl på sjunde rondens möte mellan ledande Jonny Hector och jagande Jung Min Seo. Skulle regerande Sverigemästaren kunna rubba ledaren ?

Jonny valde att spela en ovanlig variant i öppet spanskt. Jung Min fick en viss press partiet igenom men Jonny försvarade sig bra. Partiet mynnade ut i ett slutspel med löpare mot springare och där Jung Min hade bonde mer men många bönder byttes och partiet slutade med remi. En viktigt resultat för Jonny som därmed behåller sin ledning.

Pia Cramling hade svart mot Martin Jogstad. Det blev ett snyggt och instruktivt parti där Pia visade på vikten att ta terräng i centrum. Sakta men säkert arbetade hon sig in i ställningen och avslutade snyggt och säkert.

Pia Cramling vann snyggt som svart mot Martin Jogstad. Foto: Lars OA Hedlund

Rondens längsta parti blev partiet mellan Axel Smith som vit mot Erik Blomqvist. Det blev ett jämnt och balanserat parti. I det slutspel som uppkom så bjöd Axel in till dragupprepning. Erik som behövde vinna för att ha chans att slåss i toppen inför de avslutande ronderna avböjde. Istället gick han i en bondekapplöpning som slutade med ett damslutspel där enbart vit kunde vinna.

En ställning som var teoretisk remi om kungen går ned går till b1 eller a1 som Axel förklarade i efterintervjun. Han blev förvånad när Erik valde en annan väg med kungen men insåg att det fanns några fällor att byta ned till bondeslutspel och svart får opposition och kan hålla remi. Dock ingen fälla han tänkt trilla i som Axel förklarade med ett skratt under intervjun.

Stormästaren Harry Schüssler fanns på plats som gästkommentator under denna rond och visade också exempel på några sådana bondeslutspel som kunde uppkomma.

Ett kampparti som var långt och intressant och slutade med seger för Axel Smith. Vilket också var första segern efter en tuff turnering.

Axel Smith och Erik Blomqvist hade långt parti där Axel förde ett damslutspel med bonde mer till vinst. Foto: Lars OA Hedlund

Tiger Hillarp hade svart mot Linus Johansson. Tiger fick tidigt en bättre bondestruktur och vann viktiga bönder samt hade inga problem att föra det uppkomna tornslutspelet till vinst.

Partiet mellan Ludvig Carlsson som vit mot Jonathan Westerberg var länge jämnt men vit missade en taktiskt finess som avgjorde partiet och svart vann.

Med dessa vinster tog sig både Tiger Hillarp och Jonathan Westerberg sig upp en bra bit i tabelllen. Aktuell ställning ser vi här nedan.

Lottning inför rond 8

Som vi ser ett viktigt parti mellan Pia Cramling som vit mot ledande Jonny Hector. I förra årets SM slutade deras möte remi. Då hade Pia svart och Jonny fick upp ett våldsamt angrepp. Pia försvarade sig och klarade mirakulöst en otroligt svår ställning. Vad kommer hända i detta parti ? Nu har Pia vit och partiet får kanske ett helt annat förlopp.

Ska Jonny Hector kunna behålla sin ledning ? Nu har ännu en spelare tagit upp jakten tillsammans med Jung Min Seo, nämligen Tiger Hillarp.

Sändningen med August Lindmark som programledare går som vanligt att följa från 15.00.

Live kl. 15.00 Resultat och ställning Fredagens SM-bilder Ladda hem alla SM-partier