Mästar-Elit har en vinnare!

Publicerad 9 juli, 2022 av Leo Brodin

Efter en fantastisk avslutning kan GM Thomas Ernst titulera sig segrare. Bild: Lars OA Hedlund

Inför åttonde ronden av Mästarklassen-Elit hade GM Thomas Ernst ledningen på fem poäng, en halv poäng före IM Michael Wiedenkeller och en poäng före IM Jan Johansson. Idag mötte han Johansson och ett jämnt parti byttes ned till ett springarslutspel med bonde upp för Ernst. Vinsten tog Ernst genom att låsa fast Johanssons springare vid att gardera en ensam fribonde på ena sidan samtidigt som Ernsts bönder rörde sig på den andra också, vilket låste fast Johanssons kung.

Wiedenkeller kunde ha tagit remi eller vunnit mot IM Thomas Engqvist och hållit matchen om guldet levande men partiet gick inte vägen. Ett bondeoffer gav aktivitet men den jämnades snabbt ut. Wiedenkellers bönder stod också sämre och i tornslutspelet vecklade Engqvist med fin teknik ner det till torn och två fribönder mot torn, en vinst.

IM Thomas Engqvist vann IM Michael Wiedenkeller. Bild: Lars OA Hedlund

Med en rond kvar att spela har Ernst en ledning på 1.5 poäng och därmed är guldet säkrat. Som vinnare av Mästar-Elit får Ernst nästa år spela i Sverigemästarklassen. Det blir tjugotredje gången för honom, vilket är fler gånger än någon annan har spelat i den. Senaste gången han spelade i Sverigemästarklassen var 2009 och 1993 vann han guldet. Dags för en comeback!

Spänningen är dock långt ifrån över då tre spelare delar på andraplatsen. Efter vinsten mot Wiedenkeller tog Engqvist sig ikapp honom på 4.5 poäng, det gjorde även IM Oscar von Bahr som vann mot FM Eric Thörn idag.

Resultat och ställning Live, kl 10.00 Ladda hem SM-partier