Jonny Hector har guldsits inför sista ronden

Publicerad 10 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Jonny hEctor har goda chanser att ta vinna turneringen och bli Sverigemästare. Foto: Lars OA Hedlund

Den näst sista ronden var en viktigt rond i den pågående Sverigemästarklassen i Schack-SM. Ledande Jonny Hector hade svart mot Pia Cramling. Ett parti som ganska tidigt såg ut som det skulle sluta med remi då spelet tog sådan karaktär. Ingen av spelarna hade några svagheter men några oförsiktiga drag av Pia som förstörde bondestrukturen gav Jonny möjigheter. Det blev ett snyggt parti från Jonnys sida som sakta men säkert pressade fram en vinst och i en hopplös ställning tvingades Pia ge upp.

Partiet mellan Jonathan Westerberg som vit mot Jung Min Seo fick inte lika lugn inledning som föregående parti. Tvärtom kändes det som en riktig berg och dalbana. Jonathan spelade en skarp variant i skotskt och satsade friskt på vinst. Båda kungarna var utsatta men Jung Min valde i ett kritiskt läge att gå in i dragupprepning. Frågan är – och det nämnde Jonathan själv i efterintervjun – om inte svart hade kunnat fortsätta spelet med 40. – Kh6. Ser bra ut för svart och vinstmöjligheter. I stridens hetta är det dock lätt att tappa överblicken .

Det slog gnistor om partiet mellan Jonathan Westerberg och Jung Min Seo och blev en våldsam drabbning. Foto: Lars OA Hedlund.

Tiger Hillarp hade vit mot Ludvig Carlsson. Det blev ett balanserat och jämnt parti som slutade i en ställning med olikfärgade löpare där spelarna enades om remi.

Remi blev det också mellan Martin Jogstad som vit mot Axel Smith.

Erik Blomqvist vann sitt parti som vit mot Linus Johansson.

Aktuell ställning

Som vi ser har Jonny Hector ett utmärkt läge inför sista ronden att bli Sverigemästare. Sist han vann SM var år 2002 i Skara. Då hade han samma läge inför sista ronden att han ledde med en hel poäng. Skillnaden var dock att om någon skulle komma i fatt skulle han vinna titeln på särskiljning. Nu har reglerna ändrats, och skulle Jung Min Seo eller Tiger Hillarp hamna på samma poäng blir det särspel som sker samma dag som sista ronden.

Här nedan ser vi lottning inför den sista ronden.

Det räcker med remi för Jonny Hector för att vinna turneringen. Jonny har vit mot Jonathan Westerberg. Ett minst sagt viktigt parti!

Ett annat viktigt parti är det mellan Jung Min Seo och Tiger Hillarp som båda jagar ledaren.

En mycket spännande rond väntar! Sändningen går att följa från 11.00 med August Lindmark som programledare tillsammans med stormästaren Stellan Brynell.

Resultat och ställning Live kl. 1100 Ladda hem alla SM-partier Lördagens SM-bilder