Fredlig inledning i Sverigemästarklassen

Publicerad 3 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Stormästarna Tiger Hillarp och Jonny Hector småpratar med varandra innan partiet ska starta. Foto: Lars OA Hedlund

Första ronden av Sverigemästarklassen har startat i Schack-SM i Uppsala. Det blev en rond där alla partier slutade med delad poäng. Det hindrade dock inte att det fanns kampvilja.

Ett långt parti spelades mellan Tiger Hillarp som vit mot Jonny Hector. Det uppkom en intressant ställning där spelarna hade lika material i form av varsin bonde, dam och springare. Emellertid var svarts kung mer utsatt och som bekant är dam och springare farliga tillsammans i angreppet. Svårspelat för svart, och kunde också ha slutat illa efter feldraget från svarts sida i drag 61. En snygg vinstvariant som dock inte Tiger upptäckte i tidsnöden och partiet slutade så småningom remi.

Här går det att spela igenom partiet.

Martin Jogstad kom väldigt bra i sitt parti som vit mot Ludvig Carlsson och stod på vinst. Han valde att avveckla till ett tornslutspel men frågan är om inte 27. Sd6 hade varit enklare. Med idén att byta borts svart löpare på b7, schacka på c4 och in med ett torn på d5 och kungsangreppet ser farligt ut. Nu uppkom ett tornslutspel som visserligen var vunnet för vit men tornslutspel kan som bekant svänga i rasande fart. Efter 37. Tb5 var ställningen balanserad men efter det snygga 35. Tb3 hade är det fortfarande vinst för vit. Instruktivt och lärorikt!

Bra försvar av förre årets juniormästare Ludvig Carlsson. Det kom en kommentar i chatten att han brukar krångla sig ur de flesta ställningar men denna skulle nog bli svår. Han lyckades dock och partiet går att spela igenom här nedan.

Partiet mellan Erik Blomqvist som vit mot regerande sverigemästaren Jung Min Seo tog var det första partiet som avslutades. I en jämn ställning enades spelarna om remi.

Jonathan Westerberg som vit mot Pia Cramling hamnade i ett jämnt slutspel och spelarna enades även där om remi.

Rondens längsta parti blev Axel Smith mot Linus Johansson. Extra pressat för Axel Smith som hade ett åtagande att hålla ett föredrag om sin nya bok om Rolf Martens 19.30. Att spela ett parti får dock anses som giltigt förfall och publiken väntade tålmodigt. Partiet hamnade i ett tornslutspel som var remi och inte gick att vinna.

En fredlig inledning som sagt men kampviljan är det inget fel på. Känns som vi har många spännande partier att se fram emot .

Lottning för nästa rond ser vi här.

Lottning och resultat Live-TV från kl 15.30 Bilder Dag 1