De äldre vinnarna

Publicerad 14 juli, 2022 av Leo Brodin

Björn Gillefalk och Håkan Svensson. Bild: Lars OA Hedlund

Håkan Svensson ledde med en halv poäng inför sista ronden i Veteran-SM 50+. Ola Westerlund som han mötte var en av de närmast jagande. Remi skulle räcka till minst delad förstaplats för Svensson och först såg det jämnt ut.

Svensson valde att göra det till lite farligare spel genom att offra en bonde i centrum för en attack mot Westerlunds kung. Det var osäkert om attacken skulle lyckas men efter ett plötsligt snedsteg som Svensson utnyttjade perfekt fanns det för många hot för att Westerlund skulle kunna hålla ihop ställningen.

När Jukka Hautajärvi som var den andre jagande också förlorade blev vinstmarginalen hela 1.5 poäng för Svensson, som gick obesegrad genom tävlingen

Håkan Svensson. Bild: Lars OA Hedlund

För Björn Gillefalk började det hela fenomenalt bra, sex raka vinster och ledning med 1.5 poängs marginal. Precis som det gick för Svensson i slutet. Men efter rond sex svängde det.

Gillefalk förlorade rond sju mot CM Per Söderberg och med en remi i rond åtta låg han precis som Svensson en halv poäng före två jagande, Söderberg och Krister Lagerborg.

Rond nio mot GM Juan Bellon Lopez blev ett mycket kort parti. Det började bra men i mittspelet inledde Bellon Lopez en slagserie där Gillefalk drag 23 fick välja mellan att förlora en pjäs och att byta ett torn mot en springare eller löpare. Han valde istället att ge upp.

Björn Gillefalk. Bild: Lars OA Hedlund

Både Söderberg och Lagerborg förlorade ronden och stannade en halv poäng efter men genom vinsten tog sig Bellon Lopez ifatt Gillefalk. Gillefalk tog segern med en halv kvalitetspoäng.

Det blev inte mycket remier i toppen. Gillefalk förlorade mot Bellon Lopez som tog silver och Söderberg som tog brons.

Lagerborg som tog fjärdeplatsen var en av de Gillefalk slog i vinstkedjan som han inledde med. I partiet tog han övertaget redan drag tio och släppte det aldrig.

Resultat och ställning Veteran-SM 50+ Resultat och ställning Veteran-SM 65+