Återigen delad ledning – Jonny Hector och Jung Min Seo i topp

Publicerad 7 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Jung Min Seo väntar på att partiet mot Ludvig Carlsson ska börja. Med vinsten i det partiet slog han sig in i delad ledning. Foto: Lars OA Hedlund

Ledande Jonny Hector spelade remi i sitt möte som svart mot Linus Johansson. Det var ingen fredligt remiparti direkt för den som tror det. Tvärtom spelade Linus friskt på angrepp och var nära att lyckas med sin taktik. Angreppet var inte helt korrekt. Som vanligt tickar datorn fram sina drag utan att tveka, men inte så lätt i ett riktigt parti när det är människor som spelar. Vad är rätt beslut och var ska kungen flyttas ?

Det blev ett spännande parti! I drag 30 spelade Jonny Ke7 vilket inte var det bästa. Det rätta hade varit 30. – Te8. Nu fanns det en mycket bra fortsättning för vit genom 31. Te5+ Kf7 32, Tc5 Dd6 33, Td5 Dc6 34, Td7+ och svarts kung står väldigt illa till och vit har bra spel.

Som det blev i partiet såg det fortfarande farligt ut men det visade sig att det fanns resurser för svart och kungen kan mirakulöst klara sig. Partiet slutade istället med remischackar. Ett spännande publikparti!

En lugn stud vid brädet innan det våldsamma angreppet sätter fart i partiet mellan Linus Johansson och ledande Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund

Jung Min Seo hade svart mot Ludvig Carlsson. Det blev skotskt fyrspringarspel. En öppning som är känd för att vara remibetonad men spelet fick tidigt en viss obalans i ställningen. Troligtvis bättre att spela 18, Dh4 för svart, istället som det blev i partiet byta bort ett torn och svart löpare hamnade lite konstigt till.

Vit kom bra i partiet och 39. Tb5 hade varit ett intressant drag där tornet behåller sin aktivitet. Nu blev det istället ett misstag i drag 40 som ledde till förlust och uppgivet för vit några drag senare. Ett intressant kampparti!

Med den vinsten visade Jung Min Seo att Jonny Hector inte ska hållas ensam i ledningen. Nu har de båda 4 poäng på fem ronder.

Erik Blomqvist hade vit mot Pia Cramling. Det blev också ett spännande parti med angrepp mot olika rockadställningar. Pia stod lite bättre när hon gjorde ett misstag i drag 24 med Lf6. Istället hade 24. bxa2 varit bra följt av a3 och svart har inga problem. Som det blev i partiet föll svarts ställning ihop totalt och Pia fick ge upp några drag senare.

Tiger Hillarp hade svart mot Martin Jogstad. Det blev en konstgjord rockad från Tigers sida då kungen vandrade över till damflyglen och sedan var det bara att sätta igång angreppet mot vits kung på kungsflygeln. En vacker matt blev resultatat av denna strategi.

Axel Smith hade vit mot Jonathan Westerberg. Det har varit en tuff turnering för Axel som inte fått sitt spel att stämma. Så blev det också i detta fall och Axel fick en besvärlig ställning. Rondens längsta parti men ställningen var för svår att hålla och det blev förlust för Axel.

Av någon anledning har det känts som det har varit mer vinstpartier i detta Schack-SM om man jämför med Sverigemästarklassen förra året. En kontroll med räknedosan visar att så är inte alls fallet. Förra året visar 17 vinstpartier efter femte ronden och i år har vi 14 vinstpartier efter samma rond. Första ronden i år bestod ju också av enbart remier. Emellertid känns det som att det är mer publikpartier detta år med många taktiska förvecklingar och ömesidigt angrepp. Vi har redan fått se två partier där kungen blev schack och matt.

Lottning rond 6

Resultat och ställning Live, kl 15.00 Ladda hem alla SM-partier