Ännu en scenförändring – Jonny Hector leder ensam men Jung Min Seo jagar

Publicerad 8 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Jonny Hector gick upp i ensam ledning efter rondens vinst som vit mot Ludvig Carlson. Foto: Lars OA Hedlund

Det svänger i toppen i Sverigemästargruppen under Schack-SM i Uppsala. Med tre ronder kvar gick Jonny Hector upp i ensam ledning efter sin vinst mot Ludvig Carlsson.

Det blev ett kort parti då Jonny kom bra i öppningen och Ludvig försökte sig på ett pjäsoffer som inte var helt bra. Alternativet till pjäsoffret hade varit att komma väldigt passivt med pjäserna eller att förlora en bonde. Det blev emellertid en övertygande seger för Jonny och partiet tog slut efter 19 drag.

Jung Ming Seo hade vit mot Pia Cramling. Pia öppnade som vanligt med 1. d4 och Jung Min valde att spela Ragozin- varianten som svart. Det kan bli ganska vilt och taktiskt spel men Pia styrde in spelet i en mer positionell variant. Pia fick upp en fin ställning och stod en aning bättre när spelarna enades om remi genom dragupprepning.

Pia Cramling och Jung Min Seo under partiet. Foto: Lars OA Hedlund

Gafflar du så gafflar jag!

Ovanstående kan vara en rubrik på scenariot och den avgörande kombinationen i partiet mellan Erik Blomqvist som vit mot Martin Jogstad.

Erik Blomqvist avgjorde snyggt i partiet mot Martin Jogstad. Foto: Lars OA Hedlund

Erik berättade själv i i efterintervjun att han blev överraskad att Martin valde att spela Caro-Kann. Erik valde en lite mer ovanlig variant för att sedan gå in mer för att improvisera. En taktik som fungerade bra och Erik fick en fin ställning och kunde få in en snygg taktisk finess nämigen 27. Txd4! Sedan är det bara att få in springargaffeln på d5 och vinna damen eftersom motgaffeln på e2 nu inte längre finns. I partiet valde svart att spela 27. – Da6. Emellertid hopplös ställning och svart förlorade några drag senare.

En viktig vinst för Erik som nu tar sig upp i toppstriden.

Axel Smith fick det tufft som svart mot Tiger Hillarp. Tiger pressade och vann en viktig bonde och fick Axel en pjäs som hamnade på villovägar och förlorades och Tiger vann partiet.

Partiet mellan Jonathan Westerberg som vit mot Linus Johansson får man säga var rondens jämnaste parti. Ett balanserat parti som också följdriktigt slutade remi.

Lottning rond 7

Som vi ser har vi ett finalmöte att vänta i denna rond! Jonny Hector som leder på 5 poäng med en ratingprestation på 2723 får nu möta Jung Min Seo som jagar på 4,5 poäng. Jung Min Seos ratingprestation hittills skäms inte heller för sig: 2634.

Många drar sig kanske till minnes förra årets Sverigemästerskap som Jung Min Seo vann. I det partiet hade Jung Min också vit mot Jonny och vann i ett snyggt publikparti med ömsesidigt angrepp.

Blir det revansch för Jonny i dagens parti? Kanske helt enkelt detta parti som avgör vem som blir årets Sverigemästare!

Resultat och ställning Live, kl 15.00 Ladda hem alla SM-partier Intervju med Erik Blomqvist Torsdagens SM-bilder