Sverigemästarklassen rond 2: Pia Cramling i delad ledning

Publicerad 4 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Pia Cramling vann en fin seger i dagens rond som svart i mötet med Michael Wiedenkeller. Foto: Sverrir Thor

Om gårdagens rond kändes lite trevande var det motsatt känsla i dagens rond. Partierna fick ganska snabbt karaktär av vinna eller försvinna ,och mycket riktig slutade fyra av de fem partierna med vinster.

En av de som vann var Pia Cramling som hade svart mot Michael Wiedenkeller. Det blev en ställning med olika rockadställningar på varsin flygel. Pia visade prov på fin teknik.

I segerintervjun i studion menade Pia på att vits drag 13. Sf4 var felaktigt och att Lf4 nog var bättre. Det stämmer efter kontroll med datorn och vit ska byta bort svarts kommande starka springare på e5 efter Lf4.

Efter det fick Pia ett övertag som sträckte sig partiet igenom. Vit fick dålig kungställning som kan vara livsfarligt i kombination med tunga pjäser och svart hade själv sin kung i säkert förvar. I slutställningen förlorade vit på tid men som man konstaterade i kommentatorsrummet var ställningen hopplös för vit.

Ett fint genomfört parti av Pia !

Partiet går att spela igenom här nedan.

Isak Storme fick se sig besegrad som vit av Jung MIng Seo . I en balanserad ställning gjorde Isak en mellanschack istället för att ta tillbaka en pjäs. Det öppnades upp för svarts torn och när pjäsen togs tillbaka draget senare hade svart fint samspel och aktivitet och vann några drag senare material och partiet.

Martin Lokander spelade upp en vinstställning som vit mot Axel Smith men gjorde plötsligt ett förbiseende och och missade att det fanns ett farligt offer för Axel på g2. Ett offer som gjorde ställningen i princip självspelande för svart och vit förlorade. Hade Martin istället bytt av den springare som hotade att offra på g2 hade han haft en ren merbonde och centrala pjäser och goda chanser att vinna partiet.

Även denna rond blev det två stormästarmöten. Tiger Hillarp som vit mot Jonathan Westerberg vann ett fint parti i övertygande stil. En stark springare på f5 var vägen till vinsten i kombination med aktiva pjäser, och svart hade inte mycket att sätta emot.

Rondens andra stormästarmöte var mellan Erik Blomqvist som hade vit mot Jonny Hector .

Här ser vi Erik och Jonny precis i början av deras parti. Ett parti som skulle bli nästan fem timmar långt där Erik med bonde mer försökte vinna ett tornslutspel. Foto: Sverrir Thor.

Det kom att bli ett intressant parti som går att spela igenom här nedan i partivisaren. Erik fick en lovande ställning och efter 29. Le7 trodde både vi som var åskådare i sändningen samt kommentatorerna att det var helt hopplöst för svart. Jonny hittade dock en finurlig räddningsplanka i form av att gå på med en bonde, och ett tornslutspel där vit hade bonde mer uppkom.

Efter nära fem timmars spel såg det ut som vinsten var i sikte för vit men även här hittade Jonny en bra försvarsresurs. Vit spelade 53. Txc5+. Det kan se bra ut vid en ytlig anblick men nu är ställningen bara remi.

Det vinnande draget är 53. Ke3 då det är viktigt att hindra att svarts kung får ta vits g-bonde, få en egen fribonde och kunna offra sitt torn och få remi genom sin fribonde ,då vit måsta offra tillbaka. Det var precis det som hände i partiet. Rondens enda remi var ett faktum .

Resultat och ställning