Sverigemästarklassen: Efter fem ronder är Pia Cramling fortfarande i ensam ledning

Publicerad 7 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Pia i färd med att göra sitt drag i början av partiet mot Axel Smith. Foto: Stefan Håkansson

Dagens rond av Sverigemästarklassen blev som vanligt en mycket spännande sådan. Självklart var det mycket fokus på partiet mellan ledande Pia Cramling som svart mot Axel Smith.

Pia Cramling. Foto:
Lars OA Hedlund

I SM för två år sedan i Eskilstuna fick Pia en snygg seger mot Axel, och frågan var om det skulle upprepa sig. Dock fick Axel en lite bättre ställning i början, men Pia redde ut problemen och ställningen förblev balanserad. Ett långt parti men så småningom lade båda spelarna ned kampen, och partiet slutade remi.

Därmed är Pia i fortsatt ensam ledning när mer än hälften av turneringen är avklarad!

Dagens stora hjälte var Isak Storme i sitt parti som svart mot Jonny Hector. Återigen en stormästare för Isak och återigen en vinst. Inte nog med det utan ett parti som låter tala om sig när det gäller komplikationer .

Kanske Stellan Brynells sammanfattning i studion är något täcker det mesta. ” Man belönas för sitt mod! ”

Mod hade verkligen Isak och båda spelarna får man säga. Det blev ett parti som svängde upp och ned. Många varianter och vändningar missades men helt enkelt för svåra för det mänskliga ögat. Som exempel kan nämnas att Jonny hade kunnat vinna partiet med 30. f8D men hur många ser ett sådant drag. Speciellt när tiden har börjat ticka iväg. Det är ett sådant drag som till och med är svårt att förstå innebörden av när man ser det.

Ett otroligt intressant och underhållande parti som går att spela igenom här nedan.

Med den vinsten ligger Isak just nu på en delad andraplacering och är en av de fem spelare som skuggar ledande Pia just nu.

Mötet mellan Jonny och Isak där partiet fortfarande är inne i fasen av teori. Föga anade man vilka komplicerade varianter som skulle uppkomma på brädet. Foto: Stefan Håkansson

Jung Ming Seo förlorade igår mot Pia men visade idag att han verkligen är någon att räkna med i turneringen. Som vit pressade han Erik Blomqvist men den senare lyckades komma undan i ett tornslutspel. Jung Ming hade visserligen merbonde men med tre bönder mot två på kungsflygeln blev det en väntad remi.

Tiger spelade ett snyggt parti som vit mot Martin Lokander och vann bekvämt. Martin kom aldrig riktigt in i partiet. Här får man också ta en sammanfattning från kommentatorsstudion då både Stellan Brynell och Hans Tikkanen var helt eniga.

” Det här är Tiger när han är som bäst.”

Jonathan Westerberg kom igen fint efter sin förlust igår och hade inga problem att vinna som vit mot Michael Wiedenkeller. En bra ställning mynnade ut i ett tornslutspel med bonde mer och vinsten var en ren tekniksak.

Fyra ronder kvar av SM. Nu stiger spänningen och ska Pia hålla ända in i mål..

Resultat och ställning