Rapport från Sverigemästarklassen rond 3: Kungsangrepp som dominerande tema

Publicerad 5 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Jonny Hector som vit mot Tiger Hillarp. Båda djupt koncentrerade i det som skulle bli en uppvisning i lysande offerfyrverkeri av Jonny. Foto: Sverrir Thor

Tredje ronden av Sverigemästarklassen hade precis som gårdagens rond en helt annan karaktär än den första rondens trevande inledning. Tre av de fem partierna slutade med vinst. Det var inte heller vilka partier som helst utan offerpartier där allt handlade om att attackera motståndarens kung och slå hål på ställningen genom taktiska finesser.

Först ut att vinna och den som visade vägen var Jonny Hector. Det gjorde han rejält i sitt parti som vit mot stormästarkollegan Tiger Hillarp.

” Det var en chansning hela vägen. ” Det var Jonnys kommentar i studion efter partiet men fick en lite lätt tvivlande blick av Stellan Brynell.

Naturligtvis en sanning med modifikation även om det handlar mycket om att spela på känsla och förståelse i dessa typställningar i Najdorf som uppkom i partiet. Oerhörda krävande varianter som både Hans Tikkanen och Stellan Brynell var överens om att det var svårt att komma ihåg alla vändningar i dessa teoretiska varianter.

Stellan berättade under sändningen att Nils Grandelius hade hört av sig till honom under partiets gång, och tyckte det var lite konstigt att han inte kom ihåg ställningstypen som uppkom eftersom Stellan själv kommenterat ett liknade parti under en Sigemanturnering .

Här kan man väl hålla med att inte så lätt att minnas med tanke på att det var år 2007. Det var Emanuel Berg som vann i varianten mot Parimarjan Negi. Negi hade förberett sig och och spelade en bättre variant än vad Tiger gjorde, kom ut ur angreppet men gick sedan vilse och blev lurad av Emanuel Berg och förlorade.

Som en lustig detalj kan nämnas att Parimarjan Negi då var världens yngste stormästare som han blev vid 13 års ålder, och var 14 år när han spelade med i Sigemanturneringen. Detta med tanke på vår högaktuella Abhimanuy Mishra som bara för någon vecka sedan lyckades med sitt mål att bli världens yngsta stormästare vid 12 års ålder.

För att återgå till Jonnys parti blev det en uppvisning och i en svår ställning gjorde Tiger ett avgörande feldrag, och efter det släppte aldrig Jonny något. Finns naturligtvis förstärkningar och Jonny nämnde själv att han var mer beredd på 16.. -Lg7 istället för det olycksaliga 16. Tb8 som Tiger valde att spela. En tänkbar fortsättning kunde ha blivit 17. Sh5 men en svår ställning som inte är lätt att analysera och komma till klarhet i.

Jonny vann som sagt mycket snyggt och övertygande. ” Fem bönder för pjäs och angrepp” summerade Stellan i studion. Jonny själv tillade utan att tveka. ” Det här är en sådan ställning man bara vinner! ”

Lägg märke till att efter det vinnande draget 17. Dg3 faller 17 – Kxf6 på det vackra 18. Td5! Tornet kom ändå att hamna på d5 till slut. Tiger gav upp efter 31. Txd5 och Jonny berättade i efterintervjun att han bjöd in till 31. – Dxe1+ som besvaras med avdragaren Td1 som är en dödande schack och leder till matt.

Scenförändring för Jonny som igår kämpade för remi med bonde under mot Erik Blomqvist. Idag fick vi se honom likt en trollkarl dominera brädet med mattangrepp! Dock ingen slump för i både partierna fick han släppa fram sin fantasi och visa vilken mästare han är på att hitta fyndiga drag! Skillnaden var att i ena var det försvar och i dagens parti angrepp, och båda delarna behövs!

Jung Ming Seo hade vit idag mot Michael Wiedenkeller. Jung Ming Seo är en spelare som tycker om aktivitet vilket han verkligen visade i dagens parti. Jung Ming behöll sitt övertag större delen av parti och satsade på att öppna h-linjen och ge sig ut på kungsangrepp. Det gav resultat! Svart förlorade på tid , men ställningen är helt slut och vit kan göra matt i några drag.

Det tredje partiet som slutade i framgångsrikt kungsangrepp hade en mycket lugn början. Jonathan Westerberg som vit mot Martin Lokander valde en ganska beskedlig variant som vit och efter avbyten i centrum kändes det som det var ganska givet att partiet skulle sluta remi.

Vit spelade dock väldigt aktivt med att få fram torn på g-linjen, öppna med h-bonden och några oförsiktiga drag från svart med bönderna på kungsflygeln skapade möjligheter för vit. Ett kvalitétsoffer som gav utrymme för en taktisk finess, gjorde att vit vann betydande material, och svart fick ge upp partiet.

De andra två partierna hade betydligt lugnare karaktär. Stormästarmötet mellan Pia Cramling som vit mot Erik Blomqvist fick ett lugnt förlopp och rådde ingen större tvekan att det skulle sluta med remi. Erik pressade med springare mot löpare och tre bönder var på damflygeln. Det fanns dock inget sätt att bryta igenom och efter fem timmars spel enades spelarna om remi.

Mötet mellan Axel Smith som vit mot Isak Storme fick också snabbt en remibetonad karaktär. Även om del taktiska förvecklingar skedde så mynnade allt ut i en ställning som byttes ned till olikfärgade löpare. Efter femtio drag slutade även det partiet remi.

Ställningen just nu i Sverigemästarklassen är att vi har en ensam ledare nämligen Jung Ming Seo på 2,5 poäng.

Fullständig ställning går att finna här nedan.

Aktuell ställning