Gör som Görgen – anmäl dig till SM!

Publicerad 1 mars, 2019 av Joakim Sparv

Görgen Andersson, Ervalla SS, bland de första att anmäla sig
och på jakt efter rekordet i antal SM-starter. (Foto: Lars OA Hedlund)

Inbjudan är ute och högtid att anmäla sig till SM i Eskilstuna. Bland de första att anmäla sig var Görgen Andersson, Ervalla SS.

– Jaså, ja det kanske kan stämma, säger Görgen till schack.se.

För dem som känner Görgen är det ingen direkt kioskvältare att se hans namn i anmälningslistan. Görgen har deltagit i SM sedan debuten i Göteborg 1991. Detta blir hans 30:e Svenska Mästerskapet på raken.

Görgen säger:

– Jag är väl ungefär halvvägs nu. Rekordet ligger väl på drygt 60 stycken om jag inte minns fel, säger han.

Görgen började spela som 13-åring då ett skolmästerskap arrangerades i Pålsboda. Efter det var det ett gäng som fortsatte med schacket och så småningom ett gäng som åkte på SM-tävlingarna. Som yrkesarbetande kan det var svårt att få ledigt varenda år kring SM, men Görgen har lyckats hittills. Ibland kan det få lösas genom någon extra ledighet.

För SM är roligt och värt att åka på.

– Det är roligt med klasstävlingar, säger han. Det är alldeles för få sådana i Sverige. Jag gillar gemenskapen och att det är jämna grupper.

Han är anmäld i klass 2, men det kan bli klass 1 också. Gränsen för dispens har sänkts och är numera 1950 för att få starta i klass 1. Görgen ligger strax under det men hoppas kunna öka på sitt Elo.

Målet är annars att ha roligt och få träffa schackfolket igen.

– Ja, ha kul och spela några roliga partier, säger han. Det brukar kunna bli några stycken.

Gör som Görgen och anmäl dig till SM. Länk finns på SM-hemsidan.