SM 2020 spelas i Helsingborg

Publicerad 22 februari, 2019 av Niklas Sidmar

SM 2020 spelas i Helsingborg Arena. Foto: Anders Ebefeldt

I sommar spelas årets Schack-SM i Eskilstuna, och i helgen beslutade Sveriges Schackförbunds styrelse att 2020 års tävling kommer att arrangeras i Helsingborg.
Spelplats blir Helsingborg Arena i centrala Helsingborg och SM spelas under tiden 26 juni-5 juli 2020. Helsingborg har varit värd för SM-tävlingarna tre gånger tidigare, senast 1991 då man noterade 925 starter och stormästare Stellan Brynell, Malmö, vann SM-guld.
-Vi är väldigt glada över att detta fina evenemang nu kommer till Helsingborg. Det är en del av ett långsiktigt samarbete med vår lokala schackklubb och ambitionen är att värva fler intressanta schackevenemang till staden i framtiden, säger Johan Lundell som är chef på Helsingborg Convention & Event Bureau.


-Från Helsingborg Arenas sida ser vi fram emot att erbjuda en bra miljö och rätt förutsättningar för såväl spelare och arrangör som besökare i vår arena. Ska bli spännande att få uppleva ett tyst evenemang som ändå kan erbjuda stor dramatik i miniformat, det är ganska nytt för oss, säger Helen von Platen, Evenemangschef på Helsingborg Arena & Scen.
Från Sveriges Schackförbunds sida har man goda erfarenheter av tidigare arrangemang i Skåne, senast 2010 då tävlingarna spelades i Lund. Nu väntas SM i Helsingborg locka uppemot 1.000 starter fördelade på tjugotalet tävlingsklasser för såväl bredd som elit och med deltagare i alla åldrar.
-Vi är mycket glada att få arrangera SM 2020 i Helsingborg, säger Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbunds Tävlings- och regelkommitté, som ansvarar för arrangemanget. Skåne är en väldigt stark schackregion med aktiva klubbar och många spelare, men SM kommer också att locka nationellt när SM nu kommer till en sommarstad. I Helsingborg Arena kommer vi att få de bästa förutsättningarna att bjuda på ett stort och spännande SM.