Hector vinnare med vit… till slut

Publicerad 30 juni, 2018 av Joakim Sparv

Jonny Hector har haft historiskt svårt mot Pia Cramling med de vita pjäserna. Lottningen i fredags kväll var därför något av en missräkning för Jonny, som fick vit mot just Cramling. Dessutom i första ronden. Patiet startade sicilianskt – som vanligt, men Jonny Hector hade förberett en nyhet som måhända rubbade lite på Pia Cramlings cirklar. Efter kvalitetsoffer pressade Hector vilket fick Pia Cramling att ge dam för två torn och med en livsfarlig fribonde på d-linjen. Hector navigerade ställningen med fortsatt initiativ vilket räckte för att neutralisera Pia Cramlings motspel och till slut gav hon upp, i en ställning där Hectors bönder blev för starka. Nils Grandelius är rondens andra vinnare. Han kunde efter 34 drag konstatera att han vann pjäs av Erik Bomqvist, som omedelbart gav upp.

Ett av rondens mest spännande partier var det mellan förra årets juniormästare Jung Min Seo (vit) och Tiger Hillar Persson. I 17:e draget offrade Tiger Hillap Persson kvalitet i en benoni. Kompensationen bestod i en begravd vitfältslöpare och massivt motspel med framrusande bönder på damflygeln. Dessvärre för Tiger Hillarp Persson var en av bönderna en aning för snabb. “En bonde rakt ut i havet” konstaterade han i livesändningen efter partiet. Bonden var förlorade och plötsligt var det Tiger Hillarp Perssons svarta armé som fick kämpa för att hålla näsan över vattenytan. Partiet slutade efter 41 drag i en remiställning.

Remi slutade även Hans Tikkanen-Axel Smith och Jonathan Westerberg-Oskar Von Bahr.

Resultat och ställning Sverigemästarklassen och övriga grupper i SM finns i vänsterspalten ellergenom att klicka på den här länken.