Mästarklassen-Elit: Åkesson tar ledningen

Publicerad 13 juli, 2017 av Sverrir Thór

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

När hände det senast att två stormästare möttes i Mästarklassen-Elit i SM? Svaret på den frågan är enkelt: Aldrig! Inte förrän i den femte ronden i årets upplaga av SM då GM Ralf Åkesson och GM Thomas Ernst möttes. I ett samtal med schack.se efter partiet berättar Åkesson att när de två möts så brukar det bli remi men denna gång vann Åkesson och då IM Thomas Engqvist förlorade mot IM Jan Johansson och varken IM Johan Eriksson eller FM Oskar von Bahr vann sina partier så har Åkesson nu tagit en hel poängs ledning. Och vinna är det enda som är aktuellt för stormästaren.

– Ja, det kan man säga, det är första platsen som är intressant.

Åkesson var med och spelade i Mästarklassen-Elit ifjol i Uppsala också och kom då på andra plats, en halv poäng bakom vinnande IM Rauan Sagit men siktet är som sagt satt på Sverigemästarklassen.

– Det är väldigt tveksamt att jag ställer upp nästa år om jag inte vinner nu, det är nästan en förutsättning.

Han säger att spelet känns bra, förutom att han inte var nöjd med remin mot Josef Ask och mot Thomas Engqvist hade han tur.

Bakom Ralf Åkesson, på en delad andra plats, lurar hela fem spelare, IM Jan Johansson, IM Thomas Engqvist, IM Johan Eriksson, Simon Rosberg och FM Oskar von Bahr.

Resultat och ställning