Bara remier i SM-gruppen

Publicerad 14 juli, 2015 av Stellan Brynell

Axel Smith spelade remi mot Tiger Hillarp i dagens längsta parti.
Axel Smith spelade remi mot Tiger Hillarp i dagens längsta parti.

Erik Blomqvist-Nils Grandelius remi
Jonny Hector-Emanuel Berg remi
Daniel Semcesen-Pontus Carlsson remi
Axel Smith-Tiger Hillarp remi
Hans Tikkanen-Pia Cramling remi

I SM-gruppens tredje rond slutade överraskande nog alla partierna med remi.
Jonny Hector verkade komma helt fel som vit mot Emanuel Bergs udda uppställning i Najdorfvarianten. På något sätt lyckades Hector ändå skapa ett kungsangrepp och det krävdes exakt spel av Berg för att freda sig och avveckla till ett slutspel som slutade remi.
Hans Tikkanen öppnade än en gång med 1.e4 och var säkert väl förberedd för den sicilianska variant som Pia Cramling spelade. Tikkanen fick bra press på damflygeln och 19.c5 var ett intressant bondeoffer som gav riklig kompensation. Cramling försvarade sig väl och i tidsnöden avvecklades det hela till ett dubbelt tornslutspel som var remi.
Partiet mellan Axel Smith och Tiger Hillarp var mycket intressant. Efter en teoretisk duell i g3-varianten i Kungsindiskt offrade Hillarp en kvalitet för att få kontroll över de svarta fälten, men ett par drag senare gav Smith tillbaka kvaliteten och kunde forcera fram ett slutspel med bonde över. Till sist nådde man fram till det beryktade slutspelet torn och löpare mot torn. Det ska vara remi men Hillarp krånglade till försvaret och i ett läge kunde Smith vunnit. Det var inte lätt men väldigt vackert.
I diagrammet nedan har svart just gjort sitt 95:e drag:
Erik Blomqvist pressade Nils Grandelius hårt. Grandelius försökte freda sig genom att ge damen för torn och pjäs men Blomqvist borde nog kunnat vinna ändå. Han kladdade dock till det och Grandelius kunde ordna en viktig halva.
Daniel Semcesen överraskade Pontus Carlsson genom att spela 4.Dc2 mot Nimzo-indiskt. Carlsson lät sig dock inte imponeras utan fick rätt snabbt upp en lovande ställning. Han lyckades dock inte knyta till utan Semcesen kunde rädda partiet och därigenom inkassera sin första halvpoäng i årets turnering.
Byt parti genom att klicka i listen ovanför partivisaren.

(Foto: Lars OA Hedlund)