Hans Tikkanen svensk mästare efter dramatiskt särspel

Publicerad 14 juli, 2013 av Niklas Sidmar

sarspel1307Efter SM i Lund lär en missnöjd Hans Tikkanen ha sagt något om ”sämst när det gäller”. Det epitetet lär ingen använda längre. Efter ett dramatiskt särspel som gick hela vägen till det avslutande Armageddonpartiet är Tikkanen svensk mästare för tredje gången i rad – något som ingen lyckats med sedan Gösta Stoltz gjorde samma bedrift 1951-1953.
-Ja, det där med “sämst när det gäller” låter som något jag kan ha sagt. Jag hade problem under flera år varje gång jag hade normchanser. Men sedan tog jag mina tre stormästarnormer i snabb takt och sedan dess har jag inte varit sämst när det gäller längre…
Inför sista ronden i SM-gruppen ledde Nils Grandelius med en halv poäng. Grandelius mötte Stellan Brynell och Tikkanen ställdes mot Bengt Lindberg, men snart märktes det att det började luta åt särspel. Grandelius spelade remi och Tikkanen vann mot Lindberg. Partiet utsågs dessutom till ”Dagens parti”.
-Det var helt klart mitt bästa parti under veckan. Annars har det varit hård kamp i alla partier och de kunde ha gått åt vilket håll som helst.
Tikkanen konstaterar att han kände sig ganska lugn när det stod klart att det skulle bli särspel. Efter de två SM-gulden kände han ingen press på sig den här gången.
-Nej, det kändes som om all press låg på Nils, jag har sett honom som favorit under hela veckan utom när jag hade vunnit det tredje partiet.
-Men det var skönt att dra svart, eftersom jag inte har så goda chanser att vinna som vit. Nils borde förstås ha vunnit partiet, men det var blixt, och då kan man gå på fällor, konstaterar han.
På tredje plats kom Tiger Hillarp som avslutade med att spela remi mot Pontus Carlsson, och fyra i årets SM-grupp slutade Axel Smith.
Slutresultat SM-gruppen

Här är samtliga särspelspartier (inklusive Junior-SM). Byt parti genom att klicka i listen ovanför brädet.