Nu har Pia flyttat hem till Sverige

Publicerad 4 juli, 2013 av Niklas Sidmar

Pia Cramling är den siste av SM-gruppens spelare att bli intervjuad inför årets tävling som inleds på lördag. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
Alla SM-intervjuer
(Foto överst: Calle Erlandsson)

Cramling1107Pia Cramling är en av Sveriges mest kända schackspelare genom tiderna, och har också varit en av de mest omskrivna under de senaste trettiofem åren. I våras fyllde hon femtio år, på lördag gör hon sin elfte start i SM-gruppen och i juni gick flyttlasset från Spanien till Sverige.
   -Jag hade hemlängtan, förklarar hon beslutet att flytta hem igen. Min dotter Anna var oerhört positiv och min man Juan trivs överallt så det blev ett ganska lätt och snabbt beslut, när det väl togs.
   Pia Cramling gjorde sin första start i SM-gruppen 1981, 18 år gammal. Då var det hela 32 spelare som gjorde upp om titeln, och i ett uppmärksammat parti mötte hon sin bror Dan. Första starten i SM gjorde hon dock i Motala 1976.
   -Mamma och pappa körde mig dit en vecka innan tävlingen började eftersom jag också ville vara med på SM-lägret. Där träffade jag Julianna Miklos, som var den andra tjejen på lägret, för första gången. Man skulle visst vara fjorton år men jag fick komma med ändå, och att Julianna som var några år äldre var där gjorde det så mycket lättare för mig, som var yngst av alla. Schackträning, sporta och få nya kompisar – det var hur kul som helst!
   -I SM deltog jag i juniorkvalet men gick inte vidare andra veckan och fick då spela i Flick-SM (som Pia vann). Jag upplevde några underbara veckor och visste att jag nästa år varken skulle vilja missa lägret eller SM.


   Som talangfull flicka och ensam kvinna i den svenska eliten har Pia Cramling under hela sin karriär fått mycket uppmärksamhet, något som hon ser både för- och nackdelar med.
   -Det är förstås jättekul att få synas. Men det kunde också kännas jobbigt när det blev mycket och då ville jag bara fly undan. Jag har tyvärr aldrig trivts riktigt bra med att vara i rampljuset, förklarar hon.
   I SM-gruppen har Pia flera gånger varit mycket nära att vinna- men aldrig lyckats nå ända fram. De senaste åren har inneburit flera topplaceringar, bland annat kom hon tvåa när SM spelades i Kungsör 2009. Allra närmast var hon dock senast SM gick i Örebro. Vid SM 2000 blev hon tvåa på särskiljning, och den tävlingen rankar hon också som sin främsta prestation.
   -Jag hade ett vunnet slutspel i näst sista ronden som jag släppte till remi, och efter det spelade jag en snabb remi mot Ralf Åkesson i sista ronden. Jag kunde bara inte få mig till att ladda om inför det partiet, men då kunde både Tom och Jonas Barkhagen gå ifatt mig och sedan var det Tom som hade marginalerna på sin sida.

cramling1207

Pia Cramling mot Erik Hedman i förra årets Schack-SM.
I år var det tänkt att Dam-SM skulle ha spelats under SM-veckan, för första gången sedan 1977. Dam-SM har spelats senare, men då vid en annan tidpunkt på året. Eftersom antalet anmälda blev för få ställdes tävlingen in, men Pia tror ändå att det kan vara värt att prova igen.
   -Jag tycker att det är självklart att man ska hålla ett Dam-SM, men det är inte säkert att det bästa är att ha den tillsammans med de övriga SM-tävlingarna. Att det inte var så många som anmälde sig visar att det inte räcker att arrangera ett Dam-SM, mästerskapet måste också vara mer attraktivt för att locka tjejerna att delta.
Efter SM kommer Pia att spela Dam-EM i Belgrad och tidigare i våras gjorde hon veterandebut i SCT:s stora veteranturnering i Täby.
   -Det kändes bra att göra debut som veteran i en turnering som Peter Hlawatsch arrangerar. Som alltid när Peter håller i trådarna blir det en upplevelse att minnas för livet. För mig var det roligt att för en gångs skull vara yngst, det brukar annars vara tvärtom i mina tävlingar…
Niklas Sidmar