Pontus Carlsson: “Min kritik mot SSF har bara ökat”

Publicerad 20 juni, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för Pontus Carlsson, som inte gör något för att dölja sitt missnöje med Sveriges Schackförbund i allmänhet och dess hantering av elitschacket i synnerhet. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
(Foto, överst: Calle Erlandsson)

Alla SM-intervjuer

Carlsson1107I höstas avgick Pontus Carlsson som ordförande i Sveriges Schackförbunds Elitkommitté, efter att ha upprörts av främst SSF:s syn på elitschack. I TfS hösten 2012 skrev han ett mycket skarpt inlägg om bakgrunden till sitt beslut.
Han har inte ändrat åsikt idag.
   -Min kritik mot SSF och dess syn på elitschack har bara ökat. Efter att ha läst igenom verksamhetsberättelsen och kongresshandlingarna kan jag inte säga något annat än att det som SSF håller på med är bedrövligt. Anil Surender nämner inte ens elitschacket i sin ledarspalt trots att det är det område som har förstörts mest och drabbats av de flesta besparingarna. Om man ser på den strategiplan och missionsformulering som styrelsen har presenterat så ser jag helt enkelt inte var elitjuniorer och elitseniorer passar in, menar Pontus Carlsson.
   -Det som jag heller inte gillar är att SSF och dess ledning inte kan vara ärliga och stå för sina handlingar och åsikter utan kör politiska spel som till exempel nu med Schackgideon. Landslaget fick inget som helst stöd av SSF vare sig vid det Sandvik-sponsrade träningslägret inför OS eller till World Cities i Förenade Arabemiraten som vi kvalificerade oss till via vårt OS-resultat. Tvärtom så motsatte sig SSF-ledningen båda sakerna och då känns det som en väldig dubbelmoral att ge oss Schack-Gideon för årets främsta prestation.


   Pontus betonar att han inte bara är kritisk mot hur förbundet hanterar elitschacket, utan att han tycker att SSF:s aktioner och inställning är dåliga på många områden. Han nämner det protestärende från i våras då hans Team Viking bestraffades med poängavdrag för att ha använt sig av en otillåten spelare, ett ärende som Pontus anser att såväl SSF som andra inblandade kunde ha skött bättre, och han pekar på flera exempel inom allt från skolschack till damschack på vad han anser vara felaktig inställning och dåligt agerande från SSF:s sida.
   -En viktig bit som SSF inte alls har förstått är att allt hänger ihop. Bredd och elit måste samverka och när alla starka spelare slutar satsa får det konsekvenser för hela schackrörelsen. I en sport måste folk alltid ha ett mål för att hålla på eller för att satsa och för många är målen i schack att spela i landslaget, bli stormästare eller att vinna SM. Men har man som ung inga förebilder så varken börjar man spela eller väljer att fortsätta att satsa på den sporten. Som jag ser det försöker SSF helt enkelt avskaffa sporten schack och ersätta med lek och spel för barn och vuxna, tycker Pontus Carlsson.
   -I dagsläget är det bara Nils Grandelius av de svenska spelarna som verkligen satsar på schack, och tyvärr kommer det att bli mycket svårt för honom att lyckas. Inte för att han saknar talang, för talang har han, utan problemet är att han inte har något klimat för att utvecklas. För att ta sig upp till 2700 behöver man konkurens, ett bra klimat och folk att träna med och pressa sig mot, och det finns inte i Sverige. Att hela tiden åka iväg själv på tävlingarna är inte heller så kul. Men jag hoppas givetvis att jag har fel, förklarar Pontus Carlsson.
carlssonnilsson1207
Pontus Carlsson i samspråk med förra årets SM-överledare Lars Nilsson vid tävlingarna i Falun. (Foto: Niklas Sidmar)

Pontus lärde sig att spela schack redan som fyraåring och var framgångsrik under hela sin ungdomstid. Två vinster i Skol-SM och ett antal starter i de internationella ungdomstävlingarna blev det, och på 2000-talet blev det både IM-titel och debut i landslaget. 2007 blev han den sextonde svenska stormästaren.
Idag spelar han när han har tid och lust och senast var det i helgturneringen Deltalift Open i maj.
   -Jag spelade för att få några partier före SM, men sett till resultatet hade det ju varit bättre att vara hemma och plugga… Dock måste jag säga att den tävlingen var fantastiskt bra organiserad och spellokalen var det bästa jag någonsin sett i Sverige.
   -Annars föredrar jag att spela utomlands eller med landslaget där det är värme, klass, stil och nivå på allt, säger Pontus Carlsson.
Pontus Carlsson gjorde sin första start i SM-gruppen 2001 när tävlingen spelades på hemmaplan i Linköping. Då blev resultatet en åttondeplats, och sedan dess har det blivit ytterligare fyra starter, senast 2011 i Västerås.
   -Jag är egentligen inte nöjd med någon av mina starter i SM-gruppen, men 2001 tyckte jag att jag spelade helt OK och som nykomling visade att jag hör hemma på den nivån. I Västerås spelade jag bra ett tag men var alldeles för sliten och gjorde hemska misstag. Jag kunde ha vunnit den tävlingen om jag hade varit fräsch då jag stod på vinst i samtliga partier förutom i första ronden mot Emanuel.
   -Det låter kanske konstigt när man inte var med i toppen men det året var kvalitén på spelet helt sjukt dålig och vi gjorde otroliga misstag i partierna.
   -Vi får se om jag hinner träna något före SM, för gör jag det så åker jag dit för att vinna och inget annat. De flesta av spelarna har ju slutat spela professionellt och börjat jobba eller plugga och rasar därför genom rankinglistorna vilket givetvis ökar mina chanser att vinna då alla helt plötsligt är tvungna att spela enligt mina regler… Det är tragisk för svenskt schack, men det är ju så SSF vill ha det…
   Till hösten arrangerar Pontus moderklubb Linköpings ASS Svenska Cupen för andra gången i rad. Inför förra året var Pontus initiativtagare till återuppväckandet av tävlingen, och även i år är han involverad i arrangemanget som spelas 6-8 september.
   -Självklart! Det är ett måste för folk att boka in den tävlingen då det inte finns mycket som är roligare än lagschack. Vi har ju dessutom massor med priser och ett handikappsystem som föll väl ut förra året. Nytt för i år är att vi har infört rankingpris för lag med en snittranking under 1800 och att hotellet bygger ett schacktema med erbjudanden i baren, loungen och restaurangen. Varje klubb får dessutom ställa upp med obegränsat antal lag så det är bara att ringa upp klubbpolarna och sätta ihop ett lag redan nu!
   -Nu ska i alla fall SM i Örebro bli riktigt kul att spela och jag är övertygad om att det kommer att bli ett kanonarrangemang. Bara en sådan sak som att de har ordnat så att schacket sänds på O´learys. Där kan deltagarna när de inte spelar själva sitta och följa våra partier med Jespers kommentarer, samtidigt som de beställer in något gott att äta och dricka. Det kan inte bli mycket bättre om man är schackintresserad, konstaterar Pontus Carlsson.
Niklas Sidmar