Kaan Kücüksari tillbaka i Sverige: ”Vill tacka för allt stöd”

Publicerad 26 augusti, 2024 av Ingemar Falk

IM Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund

En av Sveriges starkaste schackspelare, den Internationelle mästaren Kaan Kücüksari, utvisades till Turkiet för ett år sedan.

Nu är han tillbaka på svensk mark.

Hans nya säte blir Jönköping där han ska studera ekonomi i tre år. Utöver det intensifieras hans tävlingsspelande igen. Han har fortsatt höga mål med sin karriär vid brädet.

– Mitt mål är att nå topp 50 i världen, säger han i en intervju här på schack.se.

Hur är känslan att vara tillbaka i Sverige?
– Jag tycker inte att jag förtjänade att bli utvisad, men trots den orättvisa jag tycker att jag drabbades av är jag glad över att vara här igen med min familj, säger Kaan Kücüksari och fortsätter:
– Jag är glad att få slutföra min utbildning i Sverige. Jag hoppas att jag kan få tillbaka de rättigheter jag förlorade på grund av min utvisning.

Även om Kaan Kücüksari nya hemadress blir Jönköping kommer han fortsätta att spela för Lunds ASK.

– Jag är särskilt tacksam för det stöd som Calle Erlandsson, Sven Ingvar Sundin, Björn Ahlander, Axel Smith och mina lagkamrater har gett mig fram till i dag, och därför kommer jag att vara en LASK-spelare så länge klubben beslutar att fortsätta med mig.

Kaan Kücüksari har precis installerat sig i Jönköping, och inte hunnit kolla in stadens schackmiljöer mer än att han vet att det spelades en schackfestival där i somras.

– Jag kanske kan kontakta någon i Jönköping när jag har anpassat mig till högskolan mer? säger han.

Du ska läsa ekonomiprogrammet i Jönköping, vad inom det området vill du jobba framöver?
– Mitt mål just nu är att nå den nivå jag siktar på i schack. Samtidigt vill jag använda den kunskap jag har fått under min utbildning för att göra investeringar på börsen. Genom mitt intresse för investeringsmarknaden och särskilt börsen valde jag att studera ekonomi.

Hur sökte du in till programmet när du hade blivit utvisad från Sverige?
– Trots att jag slutade mellanstadiet och gymnasiet här, förlorade jag mina rättigheter eftersom jag blev utvisad. Jag sökte till högskolan som internationell student, och med acceptans av högskolan och Migrationsverket studerar jag med utländsk studentstatus som betalande student. Jag får inget stöd från Sverige så jag studerar mot avgift och fortsätter mitt sökande efter stipendier och sponsorer.

Utvisningen är fortfarande ett öppet sår i Kaans liv. Samtidigt vill han passa på att tacka alla som engagerat sig i hans fall.

Kaan Kücüksari fortsatte schackträningen i Turkiet, men alltid med förhoppningen att kunna komma tillbaka till Sverige. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag vill tacka LASK, Calle Erlandsson, Sven Ingvar och Axel Smith för deras stöd under den period jag lämnade Sverige. De hjälpte för att skapa medieuppmärksamhet kring min situation, pratade med mig för att hålla min motivation uppe, samt gav råd och stöd under hela rättsprocessen. Jag vill också tacka alla schackspelare och schackentusiaster som skickade meddelanden och visade sitt stöd både privat och på sociala medier.

Hur har året i Turkiet varit?
– Jag har fortsatt mina individuella schackträningar. Under denna tid har jag också spenderat tid med vänner och familjemedlemmar som jag inte sett på länge.

Under tiden i Turkiet funderade han aldrig på att lämna sin svenska tillhörighet inom schacket. På FIDE-ratingen är han fortsatt listad som svensk.

– Jag tränade på i Turkiet, men alltid med ett hopp om att kunna återvända till Sverige. Jag är också tacksam för Sveriges schackförbunds stöd under denna period och för deras inbjudningsbrev och rekommendationsbrev till migrationsverket. Med förhoppningen att kunna återvända ville jag inte byta federation, säger Kaan Kücüksari.

Kan vi få se dig i många svenska turneringar nu med start från i höst?
– Jag har mycket studier förstås, men främst är ambitionen att delta i turneringar utanför Sverige så mycket jag kan. Under de senaste fem åren har jag inte fått lämna Sverige och kunde inte delta i turneringar utomlands eftersom jag inte var garanterad att få återvända. Därför har jag inte kunnat avancera på världsrankingen. Nu kommer jag att försöka delta i så många turneringar som möjligt för att komma ikapp.

Vilka är dina schackliga mål?
– Mitt mål är att nå topp 50 i världen. 

Schacksverige kommer inom kort få chansen att träffa Kaan Kücüksari i tävlingssammanhang. Han är redan anmäld till Västerås Open 30 augusti–1 september och Kvibergspelen 6–8 september.
Välkommen tillbaka!

Läs mer om Kaans utvisningsfall Missade SM i somnras – fick inget visum