Martin Lokander gör OS-debut – nästan tio år efter tiden som junioretta

Publicerad 16 juli, 2024 av Ingemar Falk

Martin Lokander kom fyra i Sverigemästarklassen i schack-SM 2024. Foto: Lars OA Hedlund

Åren 2015-2016 var Martin Lokander Sveriges juniorstjärna i schack. Nu nästan tio år senare gör han debut i ett seniorlandslag när OS avgörs i Budapest 10–22 september.

– Det är nog bland det största jag kommer att få vara med om i min schackkarriär, säger 28-årige Martin Lokander som tillsammans med Nils Grandelius, Erik Blomqvist, Milton Pantzar och Tiger Hillarp ska försvara Sveriges färger i öppna klassen i OS.

Martin Lokander passerade 2400-gränsen i elo som 19-åring 2015 och året efter var han högst rankad av alla juniorer i Sverige.

Martin Lokander kommenterar Rilton Cup tillsammans med Fiona Steil-Antoni. Foto: Lars OA Hedlund

Sedan tog andra saker vid i hans liv med studier och arbete. Men kontakten med schacket fanns alltid där. Han skrev schackböcker, kommenterade från Rilton Cup, tränade ungdomar och framför allt spelade han vidare för sin klubb Stockholms Schacksällskap i Elitserien. Både 2020 och 2022 var han med och tog SM-guldet för klubben.

Under 2019 fick han hoppa in i Sverigemästarklassen när Pontus Carlsson blev hastigt sjuk. Lokander samlade ihop 3 poäng på sina 7 ronder, och 2021 var han tillbaka och tog en fin fjärdeplats – en placering han upprepade i årets SM-turnering.

Martin Lokander från SM 2019 när han med kort varsel fick hoppa in i Sverigemästarklassen. Foto: Lars OA Hedlund

Ändå var han inte helt nöjd med årets SM.

– SM var lite av en besvikelse, både resultatmässigt och spelmässigt och jag är säker på att jag kan få ut ganska mycket mer än vad jag lyckades med i Växjö. Utöver min vanliga träning ska jag försöka få in lite fler träningspartier med vänner och landslagskollegor, säger Martin Lokander.

Hur stark blir lagsammanhållningen under OS, tror du?
– Lagsammanhållningen tror jag blir på topp, jag är god vän med de flesta i landslaget. Till exempel får jag rejält med stryk av Erik (Blomqvist) i padel flera gånger i månaden, och både Erik och Milton (Pantzar) var med i vår gemensamma tippningstävling under fotbolls-EM.

De tre OS-spelarna Nils Grandelius, Martin Lokander och Erik Blomqvist i många år. Här är de i samspråk under elitseriesammandraget 2017. Foto: Lars OA Hedlund

Vad är förväntningarna på din egen prestation och lagets resultat i OS?
– Vi har ett lag med hög högstanivå och om vi lyckas formtoppa tror jag det kan bli en riktigt stark placering. Sen är det väl som vanligt att för slutplaceringen så spelar de sista ronderna väldigt stor roll. Jag hoppas förstås axla min roll, och prestera så bra som jag kan.

Du jobbar mycket med öppningsförberedelser. Är det också något som du kommer att tillföra de övriga spelarna i laget under OS?
– Jag kommer förstås att hjälpa mina lagkamrater så gott jag kan ifall det efterfrågas, men alla i laget är erfarna och har sina egna metoder och förbereder sig på sitt sätt inför varje parti, säger Martin Lokander som också bekräftar tidigare landslagssamarbeten när han får frågan om han tidigare hjälpt svenska landslag i bakgrunden.

– Jag har tidigare varit sekundant åt landslaget under mästerskap och hjälpt till med öppningsförberedelser. Då har jag helt enkelt hjälpt till med att hitta och analysera relevanta varianter och skickat över mina analyser lagom till dess att spelarna vaknar på morgonen.

OS spelas ju i Budapest. Har du varit där tidigare och spelat schacktävlingar?
– Jag har varit där både i samband med schackturnering och semester och bara gott att säga om Budapest. Det är dock lätt hänt att man försvinner in i en bubbla under turneringar och inte riktigt hinner uppleva staden, men något hinner man förhoppningsvis med.

Läs mer: Svenska OS-laget i öppna klassen Svenska OS-laget i damklassen