Så följer du TePe Sigeman

Publicerad 27 april, 2024 av Ingemar Falk


Livesändningen startar kl 15.00:Här ovan har du tv-sändningen och länkar så att du kan följa Malmös storturnering TePe Sigeman & Co Chess Tournament 27 april–3 maj.

Alla ronder startar klockan 15.00 utom den sista den 3 maj. Starttiden då är klockan 12.00.

TePe Sigeman & Co Chess Tournament 2024 spelas 27 april–3 maj. Foto: Wikimedia och Lars OA Hedlund

Startfältet med rating per den 1 april och världsranking på FIDE:s officiella lista:

Nodirbek Abdusattorov

Nodirbek Abdusattorov. Foto: Frans Peeters/Creative commons
EloSpelareV.rankÅlder
2765🇺🇿 Nodirbek Abdusattorov419
 • Värt att notera:
  TePe Sigeman & Co Chess Tournament gjorde en fullträff när de kontrakterade Nodirbek Abdusattorov innan han fick sitt jättegenombrott i mars med utklassningssegern i Prag Masters. Abdusattorov har medelratingen 2765 klivit upp på fjärde plats på världsrankingen. Före sig har han bara Magnus Carlsen, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura.

Arjun Erigaisi

Arjun Erigaisi. Foto: Lars OA Hedlund
EloSpelareV.rankÅlder
2756🇮🇳 Arjun Erigaisi920
 • Värt att notera:
  Arjun Erigaisi fick sitt genombrott och rusade på världsrankingen när han vann B-gruppen i Wijk aan Zee – Tata Steel Challengers – 2022. Under det dramatiska kandidatracet 2023 var han nära att ta en plats i Kandidatturneringen i Toronto, men snubblade på mållinjen i december. Erigaisi har haft en stark vår och är nia på FIDE:s världsranking per 1 april.

Vincent Keymer

Vincent Keymer. Foto: Lars OA Hedlund
EloSpelareV.rankÅlder
2726🇩🇪 Vincent Keymer2719
 • Värt att notera:
  19-årige Vincent Keymer personifierar utvecklingen man har sett hos unga spelare som fått chansen i TePe Sigeman. Han debuterade i Malmöturneringen 2021 och hade då 2607 i elorating. I fjolårets tävling var han uppe i 2700 – och denna gång är elotalet uppe i 2726. Vincent Keymers schackkarriär går bara åt ett håll: uppåt!

Peter Svidler

Peter Svidler. Foto: Lars OA Hedlund
EloSpelareV.rankÅlder
2689 Peter Svidler4547
 • Värt att notera:
  Peter Svidler vann TePe Sigeman-turneringen förra året och är tillbaka för att försvara titeln. Den förre världsfyran kombinerar schacklivet som turneringsspelare och populär tv-kommentator. Ryssen Svidlers deltagande sker under FIDE-flagg. Sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina startade har han kritiserat Kreml och samtidigt visat stor sympati för det ukrainska folket. Tillsammans med 43 andra ryska elitspelare i schack signerade Peter Svidler ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin och fördömde krigshandlingarna.

Nils Grandelius

Nils Grandelius i en miljö där han trivs: TePe Sigeman-turneringen i Malmö. Han blir Sveriges hopp i 2024 års turnering 27 april–3 maj. Foto: Lars OA Hedlund
EloSpelareV.rankÅlder
2664🇸🇪 Nils Grandelius7030
 • Värt att notera:
  Nils Grandelius har varit med i alla TePe Sigeman-turneringar sedan omstarten 2017 och aldrig varit sämre än femma. I fjol kom han delad tvåa. Nils Grandelius hade ett starkt schackår 2023 med bland annat platsen i åttondelsfinalen i World Cup och seger i Reykjavik Open. Nu har det gått ett antal månader sedan han spelade en stark individuell tävling – det blir ett spännande återseende.

Anton Korobov

Anton Korobov, Ukraina. Foto: Wikimedia Commons
EloSpelareV.rankÅlder
2651🇺🇦 Anton Korobov8338
 • Värt att notera:
  Har i ett drygt decennium varit en av de mer tongivande spelarna i den starka schacknationen Ukraina, där han blivit mästare fyra gånger. Han blev Europamästare i blixt 2013 och tog individuellt guld i schack-OS 2018. Han var sekundant åt landsmaninnan Anna Ushenina när hon vann dam-VM 2012.

Marc`Andria Maurizzi

Marc`Andria Maurizzi. Foto: Stefan64/Wikimedia commons
EloSpelareV.rankÅlder
2605🇫🇷 Marc`Andria Maurizzi18016
 • Värt att notera:
  Slog igenom stort i höstas när han vann junior-VM i Mexiko. Utvecklingen för Maurizzi har allt sedan dess gått stadigt framåt. I mars krossade han en nya barriär när han passerade 2600-gränsen i rating.

Ju Wenjun

Ju Wenjun, Kina. Foto: Wikimedia Commons
EloSpelareV.rankÅlder
2559🇨🇳 Ju Wenjun33933
 • Värt att notera:
  Ju Wenjun blev stormästare 2014 och fyra år senare blev hon damvärldsmästare efter att ha besegrat den regerande mästaren Tan Zhongyi. Ju Wenjun har sedan dess försvarat titeln i två VM-dueller och har behållit kronan i närmare sex år.
Live & resultat Bilder