Hampus Sörensen vinner Compo Cup

Publicerad 21 april, 2024 av Leo Brodin

IM Hampus Sörensen vann tävlingen. Foto: Lars OA Hedlund

Först tre ronder med 20 minuter på klockan och fem sekunders tilläggstid, sedan tre vanliga långpartier. Så spelades årets Compo Cup i helgen på Stockholms Schacksalonger. Fyra spelare vann de fyra första ronderna, IM Hampus Sörensen, FM Axel Falkevall, FM Leo Crevatin och FM Adrian Söderström. Därefter mötte de varandra de två sista ronderna och spelade fyra remier. Sörensens motståndare tog flest poäng tillsammans och därmed vann han tävlingen på särskiljning.

Några spelare kom ikapp dem på fem poäng och tvåa kom Emanuel Sundin som efter förlusten mot just Sörensen rond fyra vann två raka, trea blev Axel Falkevall. I partiet mot Sundin skaffade sig Sörensen en snabbspringande fribonde. Han lät sedan Sundin slå den för att avsluta med en listig löpargaffel.

Hampus Sörensen var faktiskt endast näst högst rankad i tävlingen. IM Jung Min Seo deltog men slutade på fyra poäng efter att ha förlorat rond tre och sex. I rond sex besegrades han av Oliver Wedenberg som anslöt sig till ledarskaran. Trots att han med sin rating på 1846 var lägst rankad i ratinggrupp två vann han den med en hel poängs marginal. Han gick också upp över hundra ratingpoäng.

Rond tre vann skotske Michael Duke mot Jung Min Seo. Vem som hade överläget skiftade under partiet men när båda levde på tilläggstid i slutspelet var det till sist Seo som fick välja mellan damförlust och schack matt efter ett misstag. Han valde att ge upp.

Michael Duke/Mr Dodgy (t.h.) Foto: Leo Brodin

Michael Duke är mer känd som Mr Dodgy online. Han livesänder sitt eget spelande inför nästan 35 000 följare och organiserar Mr Dodgy Invitational, en onlineturnering där spelare i världseliten deltar. 2020 och 2021 vann Anish Giri, 2022 Magnus Carlsen.

Duke slutade på fyra poäng och ger sig själv inte mer än godkänt för resultatet. Han är desto nöjdare med segern mot Seo.

Det var inte min första IM-skalp men den senaste var för kanske arton år sedan. Jag är supernöjd med vinsten idag och glad att jag deltog i tävlingen.

Topp 20KlubbPoängKv.P
1 IM Hampus SörensenSK Rockaden522.0
2Emanuel SundinSundsvalls SS521.5
3FM Axel FalkevallTrojanska Hästen521.5
4FM Leo CrevatinSK Rockaden521.5
5FM Adrian SöderströmFagerviks SK520.5
6Oliver WedenbergUppsala SSS519.5
7Aleksandar TotSerbien519.5
8Filip BjörkmanVästerås SK518.5
9Alexis DuenasSK Rockaden4.520
10Per SteneskogSolna SS4.519.5
11Lavinia ValcuSolna SS4.517.5
12Oliver NilssonTrojanska Hästen4.517
13Leo BrodinStockholms Schacksällskap421.5
14Lukas WillstedtSK Rockaden421
15Michael DukeAkademiska Schacksällskapet Umeå420
16Ulf EkenbergSK Rockaden420
17Michael MattssonSS 4 Springare419.5
18IM Jung Min SeoSK Rockaden418.5
19IM Axel OrnsteinSödra SASS418.5
20Tim NordenfurKungstornet418.5
Slutresultat
Live Resultat