Wasa SK II till Superettan efter storseger i kvalet mot Örebro

Publicerad 24 mars, 2024 av Ingemar Falk

Wasa SK:s andralag är klart för Superettan nästa säsong. Foto: Lennarth Eriksson

Kvalmatchen till Superettan mellan Örebro SS och Wasa SK II slutade med en storseger för Wasa. Stockholmslagets segersiffror blev hela 7½–½ efter de här bordsresultaten:

Den överlägsna segern i Superettankvalet blev punkten på en division 1-resa som varit en berg-och-dalbana för Wasa SK II.

Stockholmslaget hade en darrig start av division I-säsongen med förlust mot SK Rockaden Umeå och oavgjort mot SK Passanten.

I den tredje omgången var Wasalagets ratingsnitt nere på 1860, men man lyckades ändå besegra Stockholms SS II. Det blev starten på marschen mot seriesegern i division 1-gruppen, och söndagens kvalvinst mot Örebro SS.

Wasa SK:s ratingsnitt i de två sista serieomgångarna och i Superettankvalet steg match för match:
2213, 2255 och 2312.
Detta att jämföra med ratingsnittet 2041 de fem första matcherna under säsongen.

Sett i backspegeln blev den där överraskande 5–3-segern mot Stockholms SS i tredje omgången väldigt avgörande. Då såg Wasas lag ut så här – att jämföra med det titeltäta laget i söndagens Superettankval mot Örebro:

Som synes får Wasa SK inte glömma bort att tacka Niclas Hedin och Dananjey Prabu mitt i allt firande.

Wasa SK:s strategi att få med ett andralag i Superettan blev tydlig på slutet. Stockholmsklubben har en stark och bred elittrupp med muskler.

Klubbens lagledare Birger Wenzel kommenterar:

Wasa SK:s lagledare Birger Wenzel. Foto: Lars OA Hedlund

– Det är väldigt bra för Wasa att ha ett lag i Superettan eftersom vi inte bara har ”för många” spelare i Elitserien i och med återkomsten av Ferdinand Hellers och Richard Wesssman, utan att vi har också lovande juniorspelare som kanske är för svaga för att spela i Elitserien redan, men som har en bra chans att utvecklas antingen för andralaget i Superettan eller för vårt tredjelag i division 1, säger han och fortsätter:

– Så, för klubben som helhet är det bra att ha två lag under Elitserien. Precis som i Stockholms lag-DM försöker vi ha ett lag i varje division så att vi kan erbjuda möjligheter för spelare på alla nivåer.

För Örebro SS blir det ännu ett år i division 1 nästa säsong. Örebroarna får ta med sig att de tillhörde det lag som presterade bäst av alla division 1-lag i seriespelet. När Wasa II kom så starkt rustat till Superettankvalet blev uppgiften övermäktig.

Nästa gång kan det mycket väl bli Örebros tur att gå upp – så bra klass håller laget.

Lagen i Superettan nästa säsong 24/25

  • Västerås SK
  • Örgryte SK
  • SK Rockaden, Sthlm II
  • Farsta SK
  • SS Luleå
  • Helsingborgs ASK
  • Schack 08, Norrköping
  • Skara SS
  • Kristineberg SK
  • Wasa SK II