Kristineberg till Superettan efter dramatisk kvalmatch

Publicerad 23 mars, 2024 av Ingemar Falk

Gustav Lindholm och Kaj Engström i partiet som fastställde slutresultatet 4–4. Bilden är hämtad från SS Manhems livesändning på Youtube. Tänk att en fast placerad kamera kan fånga spänningen – och fin service av arrangerande Manhem att bjuda på videobilder.

Med en ytterst liten marginal lyckades Kristineberg SK ordna en plats i Superettan nästa säsong i Schackallsvenskan.

Den avgörande kvalmatchen på bortaplan mot SS Manhem slutade helt lika 4–4. Enligt särskiljningsreglerna 11.3 och 11.4 i SSF:s tävlingsbestämmelser tilldömdes Kristineberg segern efter att ha fått ihop 2,5 poäng på de fyra första borden mot Manhems 1,5 poäng.

Det slutliga avgörandet kom i det långa partiet på bord 6. Alla andra partiet hade avslutats och SS Manhem ledde med 4–3.

Kvar återstod mötet mellan Manhems Gustav Lindholm och Kristinebergs Kaj Engström. Det gällde nu för Kaj Engström att vinna partiet, vilket skulle innebära 4–4 och att Superettanbiljetten gick till Kristineberg.

Kaj Engström hade den klart bättre ställningen vid tidskontrollen efter 40 drag, men det gällde att föra segern i hamn under både tidspress och stort psykiskt tryck. Samtidigt som Gustav Lindholm kämpade hårt för att rädda remi.

Det gick alltså vägen till slut. Efter 84 drag hade Kaj Engström fört partiet till vinst, vilket innebar att Superettanplatsen var klar. De tappra förlorarna SS Manhem får däremot spela vidare i division 1 nästa säsong.

Kristinebergs spelare med guldhattarna på efter kvalvinsten. Foto: Privat

Slutresultat

På söndagen klockan 11.00 spelas den andra kvalmatchen: Örebro SS på hemmaplan mot Wasa SK II. Vinnaren där går också upp i Superettan nästa säsong.

[Ladda hem alla partier i matchen]

Ladda hem partierna