Ministern lyfter schack som utmärkt verktyg för äldre

Publicerad 12 februari, 2024 av Ingemar Falk

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Håkan Jallin, Sveriges Schackförbunds ordförande.

Med kakförpackningen Remi bredvid sig blev det schack för hela slanten när äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) träffade schackprofiler i Småland: SSF:s förbundsordförande Håkan Jalling samt Olof Johannesson, Växjö SK och Yvonne Wetterling, ledamot i Smålands Schackförbund.

Temat på mötet var samtal om hur schack bidrar till ökad mental stimulans och ett rikare socialt liv för äldre.

Efter mötet lyfte Anna Tenje på sin Facebooksida fram Sveriges Schackförbunds arbete med att engagera fler äldre och få fler engagerade spelare för att stimulera hjärnan och motverka ofrivillig ensamhet. Hon betonade också att schack är ett bra redskap för en förbättrad integration och möten över generationsgränser.

Anna Tenje får råd av Yvonne Wetterling under ett schackparti. Foto: Anna Tenjes Facebook

”Vi vet att demens inte kan botas, med det kan motas. Det finns saker vi kan göra för att förebygga och fördröja utvecklingen av kognitiva sjukdomar”, skriver Anna Tenje och pekar på att schack definitivt utgör en mental stimulans med bonusen att man också har möjlighet att träffa andra genom lokala schackklubbar för att bryta ofrivillig ensamhet.

Anna Tenje avslutar:

”Sveriges Schackförbund är en föregångsförening som anordnar träffar där människor oavsett ålder, bakgrund eller kön kan ses för en omgång schack.”

Ett exempel på det är projektet i Stockholm: ”Vi spelar ihop! Ett generationsmöte vid schackbrädet“.