Ferdinand Hellers om återkomsten: ”Fantastiskt med det fina mottagandet”

Publicerad 5 februari, 2024 av Ingemar Falk

Stormästaren Ferdinand Hellers, Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund

Ferdinand Hellers är tillbaka i tävlingsschacket med besked, och är i dag den som nog tävlar mest av alla svenska stormästarna. Från den 11 maj till 19 december 2023 spelade han 282 tävlingspartier. Fokuset har legat på helgturneringar i snabbschack och blixt. När tävlingar har saknats i Sverige har han passat på att spela i andra Östersjöländer – allra mest i Estland.

Alla resultat finns prydligt uppskrivna i ett excelark, berättar Ferdinand Hellers för schack.se. I excelarket finns också intressant statistik över en hel räcka träningsmatcher som ofta spelats med det spelformat som gäller inför en kommande tävling. Han håller motståndarnamnen hemliga, men det rör sig om bataljer mot starka och kända titelspelare.

Efter att ha lyssnat på Ferdinand Hellers slås man av att hans återkomst präglas av en systematisk och seriös satsning mitt i det lustfyllda att vara tillbaka på schackscenen efter att ha varit i princip borta från tävlingssammanhang i över 20 år.

Själv framhåller han det vänliga bemötandet han får ute på turneringar som en morot att spela vidare.

Ferdinand Hellers minglar med Joar Ölund och andra schackspelare i Stockholms Schacksalonger. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag måste säga att det är fantastiskt att få det fina mottagandet från organisatörer och spelare – i spellokalen, analysrummet och i fikarummet. Det värmer. Jag är väldigt ödmjuk över att få vara en del av schackfamiljen.

Nästa turnering för Ferdinand Hellers väntar runt hörnet: Robert Spångberg Memorial på Stockholms Schacksalonger 17–18 februari.

– Betänketiden i den tävlingen uppskattar jag mycket. Sju ronder med 45 minuter + 10 sekunders tillägg/per drag. Det öppnar för välspelade partier samtidigt som att hela turneringen hinner avgöras på en lördag och söndag. Det blir för tufft när weekendturneringar startar redan på fredagskvällen, och det är svårt att få tiden att räcka till, då fredagen dessutom går bort i en resdag.

I Robert Spångberg Memorial har han i startlistan fått sällskap av en annan stormästare som på senare tid inte synts lika ofta i spellokalen, nämligen Lars Karlsson som var Ferdinand Hellers landslagskompis från 1980- och 1990-talen. Det blir säkert ett kärt möte mellan de två schackkämparna.

För Ferdinand Hellers som fyllde 55 år i januari blir Stockholmstävlingen starten på ett intensivt schackår.

Stormästarmötet Ferdinand Hellers–Erik Blomqvist i Stockholms lag-DM förra veckan. Foto: Lars OA Hedlund

Hans kalender är fylld med tävlingar fram till september. Återkomsten till tävlingsschacket fortsätter i oförtruten takt – och under vintern har han även börjat spela långpartier i Wasa SK:s matcher. Senast i lag-DM lyckades han besegra den 21 år yngre landslagsspelaren Erik Blomqvist.

I september spelas OS, förresten …
– Jo, jag vet. Om nu Ungern får till det med arrangemanget. Jag har hört att det saknas pengar, säger Ferdinand Hellers.

Men OS är inget du funderar på?
– Om jag skulle göra comeback på den nivån? Haha, ja det vore nåt det i min ålder. Men det är inget jag tänker på, säger Ferdinand Hellers.

I nästa andetag börjar han ändå engagerat diskutera hur Sverige skulle kunna formera ett riktigt slagkraftigt lag. Även om det inte skulle bli någon OS-start för hans del bankar det blågula schackhjärtat med hopp om svenska internationella framgångar.

Topp 5 i Sverige

 • Svenska ratingtoppen per 1 februari 2024:
  1) Nils Grandelius, 2665.
  2) Ferdinand Hellers, 2581.
  3) Platon Galperin, 2558.
  4) Evgenij Agrest, 2553.
  5) Erik Blomqvist och Vitalij Sivuk, 2520.
  Johan Hellsten (2550) har inte spelat något ratinggrundande parti sedan 2009.