Vitaly Sivuk vinner Rilton Cup

Publicerad 5 januari, 2024 av Leo Brodin

GM Vitaly Sivuk vann Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund

GM Vitaly Sivuk hade en halv poängs ledning. Närmast jagande var IM Yahli Sokolovsky. Remi räckte för turneringsseger för Sivuk och för GM-norm för Sokolovsky. Remi blev det också efter 18 ganska lugna drag och ungefär 20 minuter.

Där bakom var det hårdare spel. IM Yair Parkhov behövde en seger mot GM Bartosz Socko för en GM-norm. Han avstod från rockad och rusade fram med bönderna i centrum. Farligt men attacken fungerade och till sist tvingades Bartosz offra sitt torn för en springare. Han spelade vidare några drag i slutspelet men gav ganska snabbt upp. Med sin seger kom Parkhov ikapp Sokolovsky, på särskiljning blev han dock trea.

En seger för IM Edvin Trost hade också lett till en GM-norm och det var mycket nära mot GM Vuppala Prraneeth. Trost blev bonde upp i slutspelet och kommentatorerna GM Tom Wedberg och IM Jesper Hall var fokuserade på partiet. Till sist gick dock Trost fel, remi och en prestationsrating på 2575. Fjärde plats i turneringen.

Rilton Elo vanns av Jeroen van Onzen medan Rilton 1800 vanns av Kim Zafra. I Rilton Elo var tre svenska kvinnor i topp sju. Margarita Zaritovskaja kom tvåa, WFM Anna Cramling Bellon kom femma och Julia Östensson kom sjua.

Rilton Cup live Rilton Cup resultat Livesändning Rilton Elo resultat Rilton 1800 resultat