Uppsalas ”grand old man” Bo Nyberg har lämnat oss

Publicerad 24 januari, 2024 av Ingemar Falk

Bo Nyberg (1945–2024). Foto: Lars OA Hedlund

Schackprofilen och Svenska mästerskapets meste spelare, Bo Nyberg, har gått bort. ”Upsala Allmänna Schacksällskaps outröttlige ”Grand old man” orkade inte längre utan har gått till sista vilan efter en kort tid av sjukdom”, skriver Thomas Högberg på Facebookgruppen Svenskt schack.

Bo Nyberg hyllades med stående ovationer i somras på plats i Helsingborg när han gjorde sin 58:e SM-start. Ingen hade tidigare kommit upp i så många starter. Nu blir det sorgligt nog inget mer SM-spel för Bo Nyberg. Han kommer att bli saknad av många i Schacksverige.

För många vare det Bo Nyberg som personifierade Uppsalaschacket med en lång rad styrelseuppdrag i Upsala ASS. Han var också klubbens lagledare och arrangerade flera uppskattade tävlingar i staden.

Han kom till Uppsala lite senare i sitt liv. Juniortiden tillbringades i Lycksele och ungdomsåren i Stockholm, med Södra SS. Men från 1975 var han Uppsala trogen.

Sture Olsson skrev ett reportage om Bo Nyberg i Tidskrift för Schack 2022. I texten står:

”Vad många schackvänner måhända inte känner till är Bosses många andra ideella insatser, dock med schack som gemensam nämnare, vid sidan av Upsala ASS. På 80-talet arrangerade han en
rad riksmästerskap för RBU (Rörelsehindrade Barn och Ungdomar). Redan
1973 läste han in två ljudböcker för synskadade – schackböcker förstås! På senare tid har mycket handlat om skol- och ungdomsschack med oräkneliga klassrumsbesök hos fjärdeklassare, men han håller även nybörjarkurser inom UASS och för pensionärer.”

Bo Nyberg blev 78 år.