SK Rockaden uppe i 17 raka segrar

Publicerad 22 januari, 2024 av Ingemar Falk

SK Rockaden vann med 5–3 mot Västerås på söndagen. I partiet mellan Rockadens Theodor Kenneskog (t v) och Västerås Andreas Landgren blev det remi. Kenneskog har haft en stark elitseriesäsong och står på en ratingprestation på 2451 efter sex ronder. En IM-norm hägrar om han får möta två spelare som är IM eller GM i sista elitsammandraget. Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockaden tog på söndagen sin 17:e raka seger i Elitserien i Schackallsvenskan. Ett imponerande facit, men denna säsongs segertrofé är trots det långt ifrån bärgad för Stockholmsklubben.

Två vassa utmanare skuggar bara en poäng bakom: Limhamns SK och Wasa SK – och SK Rockaden kommer att ställas mot båda lagen i det avslutande elitsammandraget i Stockholm den 8–10 mars.

SK Rockaden som vann de två sista matcherna säsongen 21/22 följt av nio raka segrar säsongen 22/23 tog på söndagen den sjätte segern i följd denna säsong.

Segermatch nummer 17 kom mot Västerås SK där slutresultatet blev 5–3 sedan Arturs Neiksans, Erik Blomqvist och Michael Wiedenkeller vunnit sina matcher.

För Västerås del innebar förlusten att laget hamnade på nedflyttningsplats när Eksjö SK överraskande fick 4–4 mot Lunds ASK. Före säsongen var Lund ett av de favorittippade lagen men ser nu ut att ha tappat för mycket mark för att på allvar slåss om medaljer.

Medaljstriden ser i stället ut att stå mellan SK Rockaden, Limhamns SK och Wasa SK.

Wasas SK:s Nikita Meshkovs vann mot Örgrytes Gustav Törngren på söndagen. Här sitter de i efteranalyser medan SK Rockadens Arturs Neiksans tittar på. Foto: Lars OA Hedlund

Limhamn och Wasa vann båda sina matcher på söndagen mot Växjö respektive Örgryte. Medan Wasa lugnt seglade iväg till 7–1-seger i sin match var det desto tuffare för Limhamn. Det gick till slut vägen och Limhamn vann en tät match mot Växjö med 4,5–3,5. En tvåpoängare som betyder att Limhamn i allra högsta grad är med i guldfajten.

Limhamns IM Pere Garriga Cazorla spelade remi mot Tiger Hillarp på förstabordet i mötet mot Växjö SK. Foto: Lars OA Hedlund

I avslutningen blir det framför allt fyra matcher att hålla extra koll på. Där kan utgången av Elitserien 2023/2024 avgöras:

  • Fredag 8 mars, kl 18.00:
    Limhamns SK–SK Rockaden
  • Lördag 9 mars, kl 14.00:
    Limhamns SK–Wasa SK
    SK Rockaden–Lunds ASK
  • Söndag 10 mars, kl 10.00:
    SK Rockaden–Wasa SK

Nykomlingen Örgryte SK har haft en tung säsong och förlorat alla matcher. Laget ser ut att få det svårt att klara nytt kontrakt – men det är ett helt gäng klubbar som också är indragna i striden kring nedflyttningsstrecket.

Stockholms Schacksällskap, Växjö SK, Eksjö SK och Västerås SK kan snabbt och mindre lustigt hamna på ”streckbänken” om det blir stolpe ut i matcherna i det sista elitsammandraget.

Fortsättning följer i Stockholm 8–10 mars. Då ska striden avgöras – både i toppen och i botten.

Ställningen efter 6 av 9 ronder

PlLagPoPP
1SK Rockaden1235½
2Limhamns SK1132½
3Wasa SK1132½
4Lunds ASK828
5Kungstornet623
6Stockholms SS421½
7Växjö SK420½
8Eksjö SK218½
9Västerås SK216½
10Örgryte SK011½

De tre sista omgångarna

ROND 7: Fredag 8 mars

Stockholms SSVästerås SK
Wasa SKEksjö SK
Växjö SKÖrgryte SK
Limhamns SKSK Rockaden
KungstornetLunds ASK

ROND 8: Lördag 9 mars

KungstornetVäxjö SK
Örgryte SKStockholms SS
Västerås SKEksjö SK
Limhamns SKWasa SK
SK RockadenLunds ASK

ROND 9: Söndag 10 mars

Limhamns SKKungstornet
Västerås SKVäxjö SK
Eksjö SKÖrgryte SK
Lunds ASKStockholms SS
SK RockadenWasa SK
Resultat